Reprezentantii fermierilor, ai sindicatelor din domeniul agricol si ai furnizorilor de furaje din Belgia au cerut adoptarea rapida de masuri la nivel european pentru stoparea raspandirii pestei porcine africane, informeaza publicatia Brussels Times.

Pesta porcina africana a ajuns in Europa Occidentala, au confirmat joi autoritatile, dupa ce doi mistreti morti din cauza acestei boli au fost gasiti in Belgia, ceea ce a provocat ingrijorari in randul fermierilor din Olanda, Franta, Germania si Luxemburg, tari aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor, conform Agerpres.ro.

Organizatiile din sectorul agricol belgian au trimis o scrisoare comuna solicitand un plan european pentru rezolvarea problemei. Acestea au sugerat adoptarea unor metode pentru sacrificarea animalelor din zonele afectate si un plan de reducere a populatiei de mistreti.

Organizatiile solicita un plan la nivel european pentru a defini si proteja zona afectata. "Este posibil ca mistretii sa fi migrat deja peste granite si epidemia sa se raspandeasca spre Franta si Luxemburg", au explicat organizatiile. Ele vor infiintarea rapida a unui comitet dedicat exportului de carne si de produse din carne de porc, in care sa fie incluse si organizatiile din domeniu. Comitetul va prezenta o strategie de limitare a impactului epidemiei asupra exportatorilor belgieni.

Luni, comisarul european responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, se va intalni cu oficiali belgieni din regiunile Valonia si Flandra, iar o echipa de experti ai Comisiei Europene va coordona, impreuna cu autoritatile belgiene, situatia cauzata de descoperirea a doua cazuri de pesta porcina africana in Belgia.

"Autoritatile belgiene au anuntat joi ca au gasit doua cazuri izolate de pesta porcina africana la doi mistreti care au fost gasiti morti intr-o padure din regiunea Etalle", a informat vineri un purtator de cuvant al Comisiei Europene, adaugand ca oficialii CE sunt in legatura stransa cu autoritatile belgiene.

"O echipa de experti a fost solicitata de autoritatile belgiene si va fi trimisa saptamana aceasta. Comisarul european responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara se va intalni luni cu ministri din regiunile Valonia si Flandra", a precizat oficialul european.

Pana acum, virusul a fost descoperit in opt tari din estul UE, precum si in Ucraina si in Rusia. Luna trecuta, Romania a confirmat cea mai grava epidemie de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, sacrificand peste 250.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Germania, Spania si Franta sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc dupa China.

Pesta porcina africana s-a extins rapid in Europa de Est si in China - cel mai mare producator global de carne de porc - unde apar zilnic noi cazuri la distante mari unul fata de altul.

Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria sunt tarile cele mai afectate de pesta porcina africana, autoritatile si fermierii fiind extrem de ingrijorati din cauza ritmului in care se raspandeste epidemia. Pana acum au fost sacrificate in Romania aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Sursa foto: By Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri