Presedintele rus Vladimir Putin a explicat marti incidentul legat de avionul militar rusesc, care a cazut in largul coastelor Siriei, printr-o ''succesiune de circumstante accidentale tragice'', parand sa adopte un ton conciliant fata de Israel, pe care armata rusa l-a desemnat principalul responsabil pentru doborarea aparatului de recunoastere rusesc Il-20, cu 15 persoane la bord, de catre apararea antiaeriana siriana, potrivit AFP.

El a asigurat de asemenea ca reactia armatei ruse va consta in special in consolidarea securitatii militarilor rusi desfasurati in Siria din septembrie 2015 in sprijinul armatei lui Bashar al-Assad, scrie Agerpres. "Aceasta arata ca o succesiune de circumstante accidentale tragice", a insistat presedintele rus in cadrul unei conferinte de presa, refuzand sa compare incidentul legat de avionul de recunoastere rusesc cu cel in care un avion de vanatoare rus a fost doborat de catre armata turca in noiembrie 2015. Atunci, intre Moscova si Ankara a izbucnit o criza diplomatica grava.

"Nu Israelul a doborat avionul nostru", a spus Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa la Kremlin, sustinuta impreuna cu premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat intr-o vizita in Rusia. Un avion de recunoastere rus Il-20 a fost doborat luni seara, la aproximativ 30 km de coasta, de apararea antiaeriana siriana, care a raspuns unui atac initiat - conform Ministerului Apararii rus - de patru F-16 israeliene.

Totusi, Vladimir Putin a adaugat ca aproba comunicatul dat publicitatii anterior de Ministerul Apararii rus, care considera Israelul drept principalul responsabil de pierderea avionului rusesc prin atacurile sale "ostile". Dar, in timp ce armata rusa isi rezerva "dreptul sa riposteze", presedintele rus a explicat ca reactia Moscovei va consta in a consolida apararea armatei ruse desfasurate in Siria: "Acestea vor fi masuri pe care toata lumea le va observa", a asigurat Vladimir Putin, fara sa ofere mai multe detalii.

Luni seara, un avion Iliusin (Il)-20 a fost doborat din eroare - potrivit Moscovei - de apararea antiaeriana siriana. Aceasta a deschis focul pentru a intercepta rachete israeliene care - conform sursei mentionate - vizau depozite de munitii in provincia Latakia (nord-vest), bastion al presedintelui Bashar al-Assad.

Incidentul cu avionul rusesc doborat, din greseala, de sirieni este cel mai grav intre cei doi aliati, dupa ce Moscova a intervenit militar la sfarsitul anului 2015 in Siria in favoarea regimului de la Damasc, slabit in fata rebelilor si a jihadistilor, noteaza AFP. Aparatul de tip Il-20, utilizat in general in misiuni de recunoastere, a fost doborat de un sistem de rachete S-200 (de fabricatie rusa), toti cei 15 membri ai echipajului pierzandu-si viata, a indicat marti Ministerul Apararii rus.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri