Abia ajuns la Vilnius, prima etapa a unui turneu de patru zile in tarile baltice, papa Francisc i-a criticat pe cei care "ii expulzeaza pe ceilalti" si a elogiat "toleranta si ospitalitatea" lituanienilor, relateaza AFP. El a dat aceasta tara cu majoritate catolica drept exemplu comunitatii internationale si in special Uniunii Europene.

Afirmatiile sale critice, rostite in Europa de Est, au parut sa vizeze tarile din grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia), ale caror autoritati nu au dorit sa primeasca pe teritoriul lor refugiati si imigranti economici veniti in numar mare in Grecia si Italia, scrie Agerpres.

Intr-un discurs in fata autoritatilor lituaniene si a membrilor corpului diplomatic, reuniti in fata palatului prezidential, suveranul pontif a vorbit despre "vocile care seamana diviziune si confruntare", folosindu-se de insecuritate sau de conflicte, sau "proclama ca singurul mod de a garanta securitatea si supravietuirea unei culturi rezida in efortul de a-i elimina, sterge sau expulza pe altii".

In aceasta privinta, "voi, lituanienii, aveti un cuvant original de spus: 'considerati binevenite diferentele'. Prin dialog, prin deschidere si intelegere, acestea pot deveni un pod intre Orientul si Occidentul Europei". "Asta poate fi rezultatul unei istorii ajunse la maturitate, pe care ca popor voi o oferiti comunitatii internationale si in special Uniunii Europene", a afirmat papa.

El a facut aluzie si la una dintre principalele probleme ale tarilor baltice, respectiv emigratia tinerilor. El i-a invitat pe lituanieni "sa dea o atentie speciala celor mai tineri, care sunt nu numai viitorul ci si prezentul acestei natiuni, cu conditia sa ramana atasati radacinilor poporului". In cursul dupa-amiezii, Jorge Bergoglio urmeaza sa se intalneasca cu tinerii nascuti dupa proclamarea independentei.

Urandu-i bun venit papei, presedinta Dalia Grybauskaite i-a multumit ca viziteaza Lituania in anul centenarului independentei sale si a reamintit ca Vaticanul, printre primii care au recunoscut statul lituanian, nu a acceptat niciodata ocuparea sa de catre URSS, "o promisiune de libertate si o speranta care a fost indeplinita".

Ea a considerat, de asemenea, "foarte simbolic" faptul ca Francisc se afla in Lituania duminica, ziua in care tara aduce omagiu victimelor genocidului evreilor exterminati de nazisti. Papa urmeaza sa se reculeaga si sa se roage duminica in fata monumentului victimelor din ghetoul din Vilnius.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri