Ministrul francez de finante, Thierry Breton, se distanteaza de temerile recente privind aprecierea euro, sustinand ca moneda europeana nu a mai avut o volatilitate excesiva de la sfarsitul lui noiembrie.
Breton voia ca ministrii de finante ai tarilor membre ale zonei euro care alcatuiesc Eurogrupul sa adopte o expresie comuna care sa poata fi folosita daca moneda are prea multa volatilitate. Ultima reuniune a consiliului ministrilor de finante din zona euro a avut loc la sfarsitul lunii noiembrie. "Observ ca de atunci, moneda europeana nu s-a mai miscat. Prin urmare, vad ca nu mai exista volatilitate excesiva", a spus, potrivit NewsIn, Breton.

Breton a mai spus ca introducerea monedei europene nu poate fi invinuita pentru scaderea puterii de cumparare in Franta. "in Franta, invinuim, inca, moneda europeana. Eu zic: Stop!", a spus ministrul francez de finante si a adaugat ca Franta si-a creat singura probleme legat de puterea de cumparare si s-a referit, in special, la introducerea saptamanii de lucru de 35 de ore de catre fostul guvern socialist.

Breton si alti oficiali francezi au invinuit aprecierea accelerata a euro fata de alte monede pentru diferite probleme economice, afirmatii care ar putea avea un anumit rol in campania pentru alegerile prezidentiale de anul viitor.

Oficialii francezi au acuzat Banca Central Europeana ca se concentreaza prea mult asupra combaterii inflatiei in defavoarea sustinerii cresterii economice. Ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, candidat prezidential din partea dreptei, a spus ca moneda europeana este supraevaluata si a atacat BCE, deoarece refuza sa discute cu politicientii despre problemele legate de politica monetara a zonei euro. Candidata socialista pentru alegerile prezidentiale, Segolene Royal a spus ca BCE ar trebui sa raporteze mai mult clasei politice.

Spre deosebire de Breton, premierul francez Dominique de Villepin si presedintele Frantei, Jacques Chirac s-au distantat de nemultumirile exprimate in ultimele zile dupa ce BCE a criticat vehement politicienii francezi ca acuza banca centrala de problemele lor interne. Breton a mai declarat ca previziunile de crestere economica sunt optimiste, in pofida rezultatelor dezamagitoare pentru trimestrul trei, cand economia nu a mai crescut deloc.

Breton se asteapta la accentuarea cresterii economice in ultimul trimestru 2006, dar aceasta ar insemna situarea cresterii intre 2% si 2,25% anul acesta, adica in partea de jos a palierului guvernamental previzionat intre 2% si 2,5%. El a mai adaugat ca Breton a mai spus si ca rata somajului, de 8,8% in octombrie, ar putea sa scada la 8,6%, pana la sfarsitul anului, si sa ajunga la 8,2% in iunie anul viitor. .
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri