Mai multi politicieni europeni, printre care si Dacian Ciolos, presedintele Miscarii Romania Impreuna, au lansat un nou proiect care isi propune sa-i mobilizeze pe cetateni impotriva populistilor care par sa castige tot mai mult teren pe batranul continent: "Sa trezim Europa!".

"Sa trezim Europa!", este sloganul sub care cele sapte personalitati, printre care Guy Verhofstadt (liderul ALDE) si Matteo Renzi (fost premier italian), vor sa ii mobilizeze pe alegatorii europeni cu doar cateva luni inainte de alegerile europarlamentare din mai anul viitor, scrie Ziare.com.

In apelul publicat in cotidianul francez Liberation se arata ca Europa se confrunta, ca si in alte momente din istoria ei, cu divizarea si lipsa de reactie.

"Noi refuzam sa fim o generatie adormita. Trebuie sa actionam acum sau proiectul european se va stinge. Mai rau: ar putea fi asfixiat de conducatori populisti pentru care Uniunea este o anomalie a istoriei pe care au convenit sa o distruga", se arata in articolul citat.

Ce si-au propus sa faca cei sapte politicieni

Cei sapte politicieni din Franta, Belgia, Italia, Spania, Malta, Olanda si Romania spun ca isi propun sa "refondeze Europa astfel incat ea sa raspunda asteptarilor pe care cetatenii le au".

"Europa actuala pare mult prea des depasita de problemele pe care le are de infruntat, ca e vorba de ecologie, economie sau migratie. E depasita de asteptarile cetatenilor care vor mai putine norme si mai multa actiune. E depasita de angajamentele pe care nu le poate tine in lipsa unei viziuni comune si a unei functionalitati performante", se arata in apelul asumat de cei sapte lideri politici europeni.

In document mai sunt mentionate si alte aspecte, printre care progresele inregistrate in ceea ce priveste apararea sau piata fortei de munca, ce demonstreaza ca "Europa progreseaza cand vointa politica ii aduna pe cetateni in jurul unui proiect clar si ambitios".

Autorii noului proiect spun ca trebuie depasite clivajele care anima politica europeana de 40 de ani si care au dus la impasul actual. De asemenea, ei subliniaza ca "toti Orban-ii, Le Pen-ii si Salvini-ii Europei nu fac decat sa acuze Uniunea de toate relele, fara sa propuna in loc nimic constructiv si fara sa se puna de acord macar asupra unei pozitii comune".

"Noi trebuie sa venim cu propuneri. De aceea, proiectul nostru de refondare a Europei este clar (...) noi sustinem cu mandrie valorile fondatoare, ale pacii, libertatii, prosperitatii si solidaritatii.

In loc sa atacam Justitia si Opozitia, noi cerem respectarea statului de drept si a institutiilor democratice. In locul unui continent divizat, tinut la mana marilor puteri mondiale, noi vrem o Europa suverana, care intervine acolo unde o tara izolata este neputincioasa: in politica economica si monetara, in securitate si aparare, in problemele de mediu si agricole, in politica sociala, in imigratie si integrare", se arata, printre altele, in manifest.

Nu in ultimul rand, cei sapte lideri politici europeni subliniaza ca sunt gata sa reformeze tratatele europene "daca e necesar".

"Suntem hotarati sa inaintam in ciuda blocajelor. Vrem o Europa mai puternica, unita si suntem deschisi sa ii primim pe toti cei care vor sa ni se alature pe acest drum (...) Ne raman 8 luni pentru a convinge, fiecare in tara noastra, ca Europa merita acest nou proiect si ca alegatorii merita aceasta noua Europa", se mai arata in documentul-manifest.

Sursa foto: Facebook Dacian Ciolos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri