Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a incheiat sambata o vizita de trei zile in Germania prin ceremonia de inaugurare oficiala a unei moschei la Koln, relateaza Reuters si AFP.

Desi planurile initiale ale municipalitatii prevedeau participarea la eveniment a pana la 25.000 de persoane, un dispozitiv de securitate strict a impiedicat atat sustinatorii, cat si contestatarii inaltului oaspete sa se apropie de cea mai mare moschee din Germania. Lacasul de cult construit din beton si sticla, cu minarete inalte de 55 de metri si o cupola de 36 de metri, a fost finantat de o organizatie islamica apropiata de statul turc, conform Agerpres.ro.

Nu a fost prezent seful guvernului landului Renania de Nord- Westfalia, Armin Laschet, care si-a justificat absenta prin necesitatea de a separa statul de religie.

Erdogan a declarat cu aceasta ocazie ca vizita a fost "fructuoasa si de succes", "intr-o perioada critica" si ca a subliniat nevoia "de a trece peste diferente si de a ne concentra asupra intereselor comune".

Vineri seara, la receptia in onoarea sa oferita de presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, liderul de la Ankara a avut insa o pozitie mult mai putin amicala; potrivit unor martori citati de Reuters, el s-a abatut de la remarcile pregatite si a acuzat Germania ca gazduieste teroristi. Ca urmare, sambata, cotidianul de mare tiraj "Bild" a titrat: "Discurs al urii impotriva Germaniei".

Ceva mai devreme, vineri, dupa intalnirea cu Erdogan, cancelarul german Angela Merkel recunoscuse ca intre cele doua parti persista "dezacorduri profunde".

Norbert Roettgen, presedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului de la Berlin, a apreciat ca vizita a fost prematura.

Printre alte subiecte sensibile, presedintele turc a insistat, inclusiv la Koln, asupra combaterii " teroristilor" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan si a sustinatorilor clericului Fethullah Gulen, stabilit in Statele Unite, despre care Ankara sustine ca a orchestrat tentativa de lovitura de stat din 2016.

Sursa foto: Shutterstock / Sasa Dzambic Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri