Guvernul american nu a mentionat China printre statele acuzate de "manipularea" monedei nationale, dar a cerut autoritatilor chineze sa procedeze la noi reforme ale regimului de schimb, potrivit unui raport trimestrial publicat marti de Trezoreria americana, informeaza NewsIn.

"Trezoreria a ajuns la concluzia ca nici un partener comercial major al Statelor Unite ale Americii nu raspunde criteriilor necesare unei asemenea calificari", a precizat raportul, facand referinta la o lege din 1988 privind comertul, care prevede aplicarea de sanctiuni impotriva oricarui partener comercial al SUA care manipuleaza regimul de schimb al monedei nationale.

Raportul Trezoreriei a indicat ca in cursul primului semestru al anului 2006, China "a luat masuri suplimentare de reforma a pietelor de schimb, iar flexibilitatea yuanului a crescut comparativ cu primele sase luni ale anului 2005".

"Totusi, aceasta mai mare flexibilitate se situeaza considerabil sub nivelul necesar", adauga raportul. "Tactica prudenta a Chinei in ceea ce priveste rata de schimb exacerbeaza in continuare distorsiunile vizibile la nivelul economiei nationale, obstructionand ajustarea dezechilibrelor internationale", potrivit raportului. Secretarul american de Trezoreriei, Henry Paulson, afirmase saptamana trecuta la Beijing ca Statele Unite si China vor actiona coordonat pentru redresarea dezechilibrelor monedelor nationale proprii.

Administratia Bush este sub presiunea Congresului, in special din partea congresmenilor democrati, pentru a lua unele masuri impotriva Chinei, care, conform acestora, mentine artificial yuanul la un nivel subevaluat pentru a incuraja astfel exporturile. Democratii vor prelua controlul Congresului incepand din luna ianuarie si urmatorul presedinte al Comisiei pentru finante a Senatului, Max Baucus, a afirmat ca este "dezamagit" de raport.

Cred ca acest raport este doar un instrument politic depasit", a afirmat acesta intr-un comunicat. "Este timpul unei noi strategii si a unor noi instrumente", a adaugat senatorul, afirmand ca este un fapt general cunoscut ca "rata de schimb a yuanului trebuie sa fie mult mai flexibila si sa raspunda intr-o masura mai mare cerintelor pietei".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri