Guvernul ceh va forta grupul energetic CEZ sa isi vanda intreaga productie de electricitate prin intermediul bursei de la Praga, incepand cu luna iulie a anului viitor, a anuntat miercuri cotidianul Mlada fronta Dnes, informeaza NewsIn.

Cotidianul Mlada fronta Dnes a precizat, fara a mentiona nici o sursa, ca ministerul industriei si comertului va prezenta, miercuri, un plan al carui obiectiv este tinerea sub control a preturilor la electricitate. Ministrul Martin Riman va participa, miercuri, la o conferinta de presa in care va explica noul mecanism de calculare a preturilor pentru electricitate. Ministrul ceh a acuzat in trecut grupul CEZ de majorarea excesiva a preturilor la electricitate prin folosirea metodei de vanzare prin licitatii.

CEZ is the Czech Republic's most profitable company, with27.3 billion crown ($1.30 billion) profit last year, and thelargest electricity utility in central Europe.But analysts have said any change in CEZ's pricing rules wasunlikely to prevent power prices in the European Union memberstate from creeping up towards higher levels in neighbouringcountries in West Europe.

CEZ, cel mai mare grup de electricitate din Europa centrala, este cea mai profitabila companie a Cehiei, inregistrand in cursul anului trecut profituri de 27,3 miliarde de coroane (1,30 miliarde dolari). Preturile la electricitate in Cehia tind sa se linieze nivelului mai mare din tarile vecine, iar analistii spun ca orice modificare a mecanismului de stabilire a preturilor practicat de CEZ nu poate preveni aceasta tendinta.