Trichet a confirmat declaratiile dintr-un comunicat emis la inceputul acestei luni, dupa ce Consiliul Guvernatorilor a anuntat majorarea ratelor dobanzii la 3,5%, cel mai ridicat nivel atins in ultimii cinci ani. "Trebuie actionat ferm si din timp pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu", a declarat Trichet potrivit NewsIn, adresandu-se comitetului pentru afaceri economice si monetare al Parlamentului European. "In concluzie, Consiliul Guvernatorilor va monitoriza atent toate activitatile pentru ca riscurile ce ameninta stabilitatea preturilor sa nu se materializeze", a continuat acesta.

Pietele financiare sunt ingrijorate la orice aluzie a lui Trichet legata de o posibila majorare, in 2007, a ratelor dobanzii de catre BCE si de data la care aceasta marire ar putea avea loc. Trichet a declarat ca ar fi incorect sa presupunem ca va avea loc o noua crestere in februarie, in ciuda zvonurilor.

Datele privind economia germana din decembrie, o scadere a ritmului de apreciere a monedei europene si semnalele legate de incetinirea ritmului de scadere a economiei Statelor Unite ale Americii au incurajat oprimismul privind economia zonei euro. Analistii estimeaza ca BCE va majora din nou ratele dobanzii pana la nivelul de 3,75%, pana la jumatatea lui 2007, pentru a se asigura ca inflatia ramane sub control.