MasterCard a anuntat introducerea a doua noi programe pilot privind tehnologia OneSmart MasterCard PayPass in Franta si dezvoltarea unui program existent in Anglia, implementat de Royal Bank of Scotland Group (RBS).
Cele doua programe din Franta, unul dezvoltat in Strasbourg si celalalt in Toulouse, vor reprezenta primele incercari, din Europa, de implementare a platilor cu carduri de credit MasterCard contactless, care nu necesita introducerea intr-un aparat, ci doar trecerea prin fata dispozitivului. Cardurile au la baza chip-urile EMV1, iar proiectul dezvoltat de RBS este primul care implementeaza platile de debit contactless din regiune.

Primul program contactless EMV de comert cu telefonul mobil functioneaza prin simpla trecere a acestuia prin fata terminalului contactless instalat la comercianti, care va emite un semnal auditiv si vizual. Suma care trebuie platita va aparea pe ecranul telefonului, insotita de cererea ca posesorul sa tasteze codul personal. Plata este confirmata in momentul in care telefonul este trecut, timp de o secunda, prin dreptul terminalului.

Metoda de plata copiaza un proces de tranzactii securizat realizat intr-un mediu mai traditional, acela al smart cardului: utilizarea unui cod personal pentru a valida plata, autentificarea posesorului de card (in acest caz a posesorului telefonului), urmata de cererea de autorizare. Toate aceste operatiuni sunt suportate de tehnologia de plata contactless MasterCard PayPass asigurandu-se astfel o tranzactie mai rapida si mai securizata. Telefonul devine un card de plata aditional pentru utilizatori, de vreme ce contul cardului de plata este stocat in cartela SIM a telefonului.

"Pentru ca telefoanele mobile sunt utilizate in fiecare zi de catre toti consumatorii, posibilitatile de a le utiliza pentru plati sunt nelimitate. De la cumparaturile realizate sambata la supermarket, la platile la cinema sau restaurant, gestul de a scoate un card de plata poate fi inlocuit cu acela de a scoate telefonul pentru a plati. Programul pilot din Strasbourg va monitoriza modul in care consumatorii se vor obisnui cu utilizarea unui telefon mobil in procesul de tranzactionare", se arata in comunicatul MasterCard, dupa cum informeaza NewsIn.

Pentru consumatorii din programele frantuzesti, atat aplicatiile de tip dip (inserarea cardului in terminal), cat si tap (contactless) ale primului program OneSmart MasterCard PayPass pentru credit vor fi posibile, in functie de terminal si de cerintele de cumparare. Pe langa platile traditionale, alte doua aplicatii pilot vor fi testate: programul de recompense SMiles si o aplicatie pentru transportul in comun.

In cea de a doua faza a programului pilot in 2007, LaSer va colabora cu SMTC (Syndicat Mixte des Transports en Commun), sistemul de transport in comun al orasului. Biletele pentru transportul in comun vor fi incluse in card, fapt care va permite participantilor sa utilizeze cardul atunci cand vor calatori in oras. in acest proiect se implica si asociatia privata care administreaza autostrada din jurul orasului Toulouse ceea ce da nastere la unul dintre primele programe pilot contactless cu adevarat complexe din domeniul transportului in comun din Europa.

PayPass este cel mai bun program de plata la nivel mondial, ales de partenerii nostri pentru a sustine generatia urmatoare de plati, spune Toni Merschen, seful departamentului de chip-uri, MasterCard Worldwide. Avem aproape 11 milioane de carduri si dispozitive PayPass deja pe piata la nivel global si o platforma care este unica prin faptul ca suporta atat platile prin carduri de credit, debit, prepaid, comerciale, cat si pe cele aflate sub o sigla proprietara. Pentru ca viteza si usurinta au devenit tot mai importante pentru consumatori in momentul in care platesc la comercianti, suntem increzatori ca platile contactless se vor dezvolta rapid si in Europa, a mai spus Merschen.

In Strasbourg, MasterCard va sustine un consortiu format din sapte companii, printre care se numara Groupe Crdit Mutuel, CIC si NRJ Mobile, pentru a permite unui numar de 200 de rezidenti sa realizeze plati contactless prin intermediul telefonului mobil la 50 de retaileri din oras. Este primul experiment EMV de comert prin telefonul mobil, iar telefoanele mobile special concepute de Sagem Communications vor contine cartele SIM compatibile EMV de la Gemalto. Cititoarele contactless sunt de la Sagem Monetel, iar chipurile electronice Near Field Communication sunt realizate de Inside Contactless.

In Toulouse, MasterCard va colabora cu LaSer Cofinoga, divizia de consumer finance a Grupului Galeriilor Lafayette, pentru a permite miilor de clienti sa testeze un card de plata contactless in Galeriile Lafayette si reteaua magazinelor Monoprix din oras. Acesta va fi primul card contactless EMV cu aplicatii multiple din Europa si va fi utilizat atat la retaileri, cat si pentru transportul public din oras.

In Marea Britanie, Royal Bank of Scotland, care a implementat primul program Maestro PayPass din Europa la sediul central din Edinburgh, va extinde proiectul si in birourile din Londra, pentru a impartasi din experienta pe care a dobandit-o in privinta platilor contactless de valoare mica cu retailerii din Marea Britanie. Aceasta dezvoltare vine in urma unui studiu privind experienta acumulata in Edinburgh, in cadrul caruia cei sase comercianti participanti inclusiv Starbucks, un restaurant, un magazin de delicatese, o farmacie si un club privat au descoperit ca Maestro PayPass ar putea injumatati timpul petrecut pentru realizarea unei tranzactii cu numerar, o plata putand sa fie efectuata in mai putin de cinci secunde.

Prin tripla sa calitate de francizor, procesator si consilier, MasterCard dezvolta si sustine solutii de plata, proceseaza peste 14 miliarde de tranzactii in fiecare an si ofera analize specializate si servicii de consultanta catre institutiile financiare care ii sunt cliente si catre comercianti. Prin intermediul marcilor sale MasterCard, Maestro si Cirrus, MasterCard Worldwide ofera servicii clientilor si companiilor din peste 210 tari si teritorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri