Fondul pentru stabilizare, creat de Rusia banii din petrol, are active de 83 de miliarde dolari si a obtinut castiguri de 880 milioane dolari incepand cu luna iulie, a facut plasamente in valori mobiliare cu rating "AAA", de risc minim, spune ministerul rusesc al finantelor, dupa cum informeaza NewsIn.

Un comunicat al ministerului a precizat ca a transferat 22,99 miliarde de ruble inapoi la bugetul de stat pe 20 decembrie. Conform comunicatului, acest fond, care la data de 15 decembrie a atins nivelul de 83,43 miliarde dolari, a crescut cu 11,33% pana la aceasta data. Acest fond, care colecteaza veniturile bugetare provenite din vanzarea de petrol peste nivelul de 27 de dolari pe baril, a fost investit conform unei structuri compuse in proportie de 45% din dolari, 45% in euro si 10% in lire sterline.

Ministerul a declarat cu putin timp inainte ca veniturile substantiale in dolari reprezinta un rezultat al slabiciunii monedei americane. Ministerul, responsabil pentru administrarea acestui fond de stabilizare, l-a impartit in trei monede straine la banca centrala a Rusiei, creand un fond de investitii in valori mobiliare. Banca centrala investeste acest fond ca parte a rezervelor proprii de moneda straina si aur, platind ministerului sume de bani conform portofoliului obligatiunilor.