Autorul atacului armat comis sambata dimineata intr-o sinagoga din Pittsburgh si care s-a soldat cu 11 morti si sase raniti, va fi urmarit, printre altele, pentru crima antisemita si risca pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul american al Justitiei, Jeff Sessions, relateaza AFP, potrivit Agerpres. Donald Trump a condamnat actul si s-a deplasat la Pittsburgh, in timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat solidaritatea cu SUA si cu victimele unui atac ''antisemit oribil''.

Robert Bowers va fi inculpat la nivel federal si "unele capete de acuzare ar putea conduce la pedeapsa capitala", a precizat Jeff Sessions, potrivit unui comunicat, denuntand o crima "extrem de dezgustatoare".

Arestat si acuzat de comiterea atacului la sinagoga din Pittsburgh, Robert Bowers a postat insulte antisemite pe o retea sociala apropiata extremei drepte americane si nu se afla in atentia politiei inainte de a intra, in mare parte inarmat, in lacasul de cult.

Suspectul "se afla intr-o stare stabila si are rani multiple", a declarat directorul pentru securitate publica din Pittsburgh, Wendell Hissrich, in timpul unei conferinte de presa. "In acest moment, credem ca Bowers nu era cunoscut de fortele de ordine pana astazi", a declarat agentul FBI responsabil cu ancheta in acest caz, Bob Jones.

Potrivit autoritatilor, individul ar fi avut asupra lui o pusca de asalt si cel putin trei pistoale atunci cand a deschis focul in sinagoga, sambata dimineata. Potrivit CNN, care citeaza un responsabil, barbatul avea permis pentru arme de foc si isi procurase cel putin sase arme din 1996.

Suspectul a postat comentarii antisemite virulente pe retele sociale, potrivit SITE, un grup de experti care monitorizeaza organizatiile extremiste.

Adept al Gab, o retea sociala cunoscuta ca un refugiu pentru multi internauti adepti ai extremei drepte, Robert Bowers a postat cu putin timp inainte de a deschide focul in sinagoga un mesaj vizand organizatia evreiasca HIAS care ajuta refugiati. ''Lui HIAS ii place sa aduca invadatori care ne omoara oamenii. Nu pot sta deoparte si sa privesc cum oamenii nostri sunt macelariti. Trec la actiune'', a scris Rober Bowers.

Barbatul a postat de asemenea un mesaj critic la adresa presedintelui Trump pe care il califica drept ''globalist, nu nationalist'', mentioneaza Post-Gazette.

Site-ul Gab a publicat un comunicat in care a condamnat ''toate actele de terorism si violenta'', declarandu-se ''intristat'' de ceea ce s-a intamplat la Pittsburgh.

Donald Trump: Nu trebuie sa existe nicio toleranta pentru antisemitism

Presedintele american Donald Trump a denuntat sambata atacul comis la o sinagoga din Pittsburgh, statul Pennsylvania, apreciind ca nu trebuie sa existe "nicio toleranta" pentru antisemitism, relateaza AFP.

"Antisemitismul si persecutia evreilor reprezinta una dintre cele mai intunecate si mai josnice trasaturi din istoria omenirii", a declarat Trump la Indianapolis. "Nu trebuie sa existe nicio toleranta pentru antisemitism sau pentru orice forma de ura religioasa", a adaugat el.

"Este sincer un lucru teribil, teribil ce se intampla cu ura in tara noastra si in intreaga lume", a spus presedintele SUA, inainte de a adauga: "Ceva trebuie facut".

Presedintele american a afirmat ca doreste inasprirea legislatiei privind pedeapsa cu moartea. "Cand oamenii fac astfel de lucruri, ei ar trebui sa fie condamnati la pedeapsa capitala", a spus el.

Presedintele Donald Trump a declarat ca daca ar fi existat un gardian inarmat in interiorul templului, rezultatul ar fi fost diferit. "Acesta este un exemplu in care, daca ar fi existat un gardian inarmat, ar fi putut sa-l opreasca imediat" pe atacator, a spus el.

Ulterior, presedintele american Donald Trump a anuntat ca se va deplasa la Pittsburgh, Pennsylvania. ''Voi merge la Pittsburgh", a declarat presedintele SUA la aeroportul din Murphysboro, in Illinois unde urmeaza sa participe la o reuniune in perspectiva alegerilor legislative din 6 noiembrie.

Benjamin Netanyahu: un atac antisemit oribil

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat sambata solidaritatea cu SUA si cu victimele unui atac ''antisemit oribil'' comis intr-o sinagoga din Pittsburgh, Pennsylvania, unde un barbat inarmat a ucis mai multe persoane inainte de a se preda politiei, relateaza AFP.

"Am fost indurerat si ingrozit de atacul mortal care a avut loc astazi la Pittsburgh", a declarat Netanyahu intr-o inregistrare video postata pe contul sau de Twitter.

"Intreg poporul israelian impartaseste doliul cu familiile celor ucisi. Suntem solidari cu comunitatea evreiasca din Pittsburgh. Suntem solidari cu poporul american in fata acestei violente antisemite oribile ", a adaugat el.

"Ganditi-va la familiile celor care au fost ucisi si rugati-va pentru recuperarea rapida a celor raniti", a declarat, la randul sau, presedintele israelian Reuven Rivlin.

Ministrul israelian al Educatiei Naftali Bennett a anuntat ca se va deplasa la Pittsburgh pentru a se intalni cu membrii comunitatii evreiesti din acest oras si pentru a participa la funeraliile victimelor.

Sursa foto: PopTika/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri