Contractele de petrol pentru februarie au scazut, pe piata americana, cu 37 de centi pana la 63,35 dolari/baril, la 13:55, ora Romaniei, iar pretul petrolului Brent, tranzactionat pe piata londoneza a coborat cu 43 de centi, la 62,80 de dolari/baril.

Petrolul a urcat, miercuri, pe piata americana, la peste 64 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, dupa ce datele prezentate de autoritatile americane au indicat reducerea rezervelor americane de petrol nerafinat cu 6,3 milioane de barili, in timp ce stocurile de benzina si produse petroliere distilate, inclusiv combustibilul termic au crescut moderat, potrivit NewsIn.

Totalul rezervelor de petrol a scazut cu 400.000 de barili fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica o reducere acuta a surplusului anual imens de 76 de milioane de barili, de la sfarsitul lunii septembrie. Rezervele de petrol sunt inca mai mari cu 2% fata de anul trecut, iar rezultatele inventarierii de miercuri au fost afectate de intarzierile transportului prin canalul de navigatie Houston, care alimenteaza 12% din capacitatea de rafinare americana.

Imbunatatirea vremii a permis redeschiderea canalului, tot miercuri, insa oficialii au spus ca mai sunt prognoze de ceata. "S-a asteptat o scadere a rezervelor din cauza cetii. Saptamana viitoare ar trebui sa se intample acelasi lucru", a spus Olivier Jakob de la Petromatrix. "Dar este chiar greu sa cumperi, pe fondul acestui tablou", a adaugat Jakob, amintind volumul slab de tranzactionare din perioada Craciunului, ca si posibilitatea ca scaderile aparute la inventariere sa fie temporare. Institutiile meteorologice au prezis ca temperaturile vor ramane peste normal cel putin pana la inceputul lui ianuarie.

Tensiunile politice din tarile producatoare de petrol nu au fost luate in calcul prea mult de piata, cu exceptia Nigeriei, unde se anticipeaza nelinisti in contextul alegerilor prezidentiale din aprilie 2007.