Marea Britanie ar urma sa ramana dupa Brexit intr-o uniune vamala temporara cu Uniunea Europeana, pentru a evita o 'frontiera dura' intre provincia Irlanda de Nord si Republica Irlanda, conform unui nou acord la care au ajuns Londra si Bruxelles-ul, a relatat duminica publicatia The Sunday Times, citata de AFP, potrivit Agerpres.

Sefa guvernului britanic Theresa May a obtinut concesii din partea Bruxelles-ului, Uniunea Europeana acceptand inscrierea unei uniuni vamale pentru 'ansamblul Regatului Unit' in asa-numitul acord de divort, conform unor surse apropiate acestui dosar.

Frontiera irlandeza constituie unul dintre principalele obstacole in calea unui acord privind Brexit-ul, niciuna dintre parti nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capat unei perioade de aproape trei decenii de violente comunitare in Irlanda de Nord.

Potrivit acestui acord, UE ar fi acceptat ca verificarile marfurilor sa se efectueze in uzine si magazine mai degraba decat la frontiera, scrie The Sunday Times.

Purtatorul de cuvant al premierului britanic nu a confirmat insa convenirea acestui acord intre Londra si Bruxelles, calificand informatia drept 'simpla speculatie', a relatat canalul de televiziune britanic Sky News.

Citeste si:
Brexit fara acord: ce risca Marea Britanie
Marea Britanie risca sa se...

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeana sustine sa nu fie creata o 'frontiera dura' intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, astfel incat Irlanda de Nord sa ramana in uniunea vamala si in piata unica europeana. Aceasta varianta ar crea insa o divizare intre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care considera ca astfel s-ar compromite integritatea teritoriala a tarii.

In cazul in care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileste o alta data sau daca, in conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona si de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotaraste in unanimitate ca tratatele inceteaza sa se aplice de la o data ulterioara, ansamblul dreptului primar si secundar al Uniunii Europene va inceta sa se aplice Regatului Unit incepand cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni in acel moment o tara terta.

Potrivit Comisiei Europene, tarile membre ar trebui sa se pregateasca pentru doua principale scenarii posibile. Daca acordul de retragere este ratificat inainte de 30 martie 2019, dreptul UE va inceta sa se aplice Regatului Unit si in Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adica dupa o perioada de tranzitie de 21 de luni. Daca acordul de retragere nu este ratificat inainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioada de tranzitie si dreptul UE va inceta sa se aplice Regatului Unit si in Regatul Unit incepand cu 30 martie 2019. In acest caz, s-a evocat deja un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situatie-limita' (cliff-edge).

Citeste si:
Johnson: Brexitul reprezinta o "enorma oportunitate economica"
Boris Johnson: Brexitul...

Sursa foto: Shutterstock / donfiore

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Uniunea Europeana si Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit