Gigantul rus de gaze naturale Gazprom si guvernul Serbiei au semnat un acord privind construirea unei conducte de gaze naturale, in valoare de 1,3 miliarde de euro, a anuntat guvernul statului sarb.

Conducta de gaze naturale, care va avea o lungime de 400 de kilometri si o capacitatea de 20 de miliarde de metri cubi pe an, va traversa Serbia, de la frontiera cu Bulgaria pana la granita cu Croatia, au precizat primul ministru sarb Vojislav Kostunica si ministrul economiei Predrag Bubalo. Lucrarile vor incepe in 2007 si vor dura doi ani. Acordul a fost semnat la Moscova de ministrul sarb al energiei si a minelor, Radomir Naumov, informeaza NewsIn.

Grupul Gazprom, care detine monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o valoare pe piata de 300 de miliarde de dolari. Compania ruseasca este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, care importa din Rusia aproximativ un sfert din cantitatea necesara de gaze naturale.