Reprezentantul permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, va reprezenta Romania la reuniunile Consiliului Afaceri Generale (CAG) de luni, arata Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-o precizare transmisa AGERPRES. CAG este o reuniune cu mize cruciale pentru viitoarea Presedintie romana la Consiliul UE.

Atributiile lui Victor Negrescu, delegate catre un alt reprezentant al Guvernului

Atributiile legale ale ministrului delegat pentru Afaceri europene referitoare la reprezentarea si gestionarea dosarelor CAG - Consiliul Afaceri Generale vor fi indeplinite si asigurate de un alt reprezentant al Guvernului, conform unei dispozitii a premierului.

"Conform dispozitiei prim-ministrului din sedinta de Guvern din 09.11.2018, atributiile legale ale ministrului delegat pentru Afaceri europene referitoare la reprezentarea si gestionarea dosarelor CAG (Consiliul Afaceri Generale, la care participa ministrii de Afaceri europene din statele membre) vor fi indeplinite si asigurate de acum incolo de un alt reprezentant al Guvernului. In acord cu instructiunile primite la nivel ministerial, toata documentatia pregatita pentru buna reprezentare a intereselor Romaniei a fost deja inaintata celor desemnati sa participe", se arata intr-o postare pe pagina de Facebook Afaceri Europene - MAE Romania.

Mize cruciale pe agenda Consiliului Afaceri Generale

Pana la ora publicarii acestei stiri, niciun oficial al Guvernului nu a anuntat cine va reprezenta Romania la reniunea CAG – cea mai importanta formatiune a Consiliului in vederea pregatirii tuturor dosarelor pe care institutia le gestioneaza, noteaza CaleaEuropeana.ro

Reuniunea va demara cu o discutie privind statul de drept in Polonia. De asemenea, ministrii vor reveni asupra procedurii in temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE cu privire la Ungaria.

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...

Apoi, Consiliul va incepe pregatirile pentru reuniunea Consiliului European din 13-14 decembrie cu discutarea unui proiect adnotat de ordine de zi.

De asemenea, ministrii vor desfasura dialogul anual privind statul de drept. Tema acestuia va fi „Increderea in institutiile publice”.

In cursul sesiunii de dupa-amiaza, Consiliul va desfasura o dezbatere de orientare cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Dezbaterea se va desfasura in cadrul unei sesiuni publice.

Ministrii vor asista la o prezentare cu privire la programul de lucru al Comisiei pentru 2019.

Citeste si:
Iohannis: Dancila nu are legitimitate sa numeasca un comisar european
Iohannis: Dancila nu are...

De asemenea, Comisia va prezenta pachetul sau privind subsidiaritatea, publicat la 23 octombrie.

In sfarsit, ca parte a pregatirii urmatorului semestru european, presedintia austriaca si viitoarea presedintie romana vor prezenta foaia de parcurs pentru semestrul european 2019.

Presa centrala a relatat sambata ca ministrul delegat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu, si-ar fi depus demisia din functie.

Duminica, Negrescu a facut o serie de precizari pe Facebook legate de pregatirea preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE.

Citeste si:
Lobby politic pentru atragerea Volkswagen in Romania
PSD sustine ca face eforturi...

"Cel mai important lucru este ca tot procesul de pregatire a Presedintiei Romaniei la Consiliul UE este in grafic atat pe dimensiunea politica, cat si logistica. Totul este deja gata in masura in care nu se doresc schimbari majore fata de planurile aprobate de Guvernul Romaniei sau de consiliul interministerial privind Presedintia Consiliului UE prezidat de primul-ministru", a sustinut el.

"Interesant este ca acum doua zile activitatea noastra era considerata ca fiind foarte buna, cu rezultate. Ramane de analizat daca atacarea cu agresivitate in presa, la doar cateva minute dupa ce un zvon a aparut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern si de partid este normala si o reala dovada de colegialitate si sustinere. Am spus-o inca din momentul in care am parasit functia de europarlamentar pentru aceasta responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine sa reprezint Romania!", a scris Negrescu.

El a subliniat ca parcursul european al Romaniei trebuie sa continue. "Vineri cand am plecat de la birou am lasat totul la zi si pregatit pentru urmatoarea saptamana de lucru. Dorinta mea este ca proiectul sa aiba continuitate. (...) Si benevol as lucra pentru Romania la un proiect atat de important daca se doreste acest lucru", a adaugat Victor Negrescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro