Comisia Europeana a reactionat dur miercuri la propunerea ministrului Finantelor, Eurgen Teodorovici, de a limita libertatea de miscare a celor care vor sa munceasca in alta tara membra a Uniunii, subliniid ca libera circulatie a lucratorilor este un drept fundamental in Uniunea Europeana, unul dintre pilonii Pietei interne consacrati in Tratate, noteaza G4Media.

Mesajul transmis de un purtator de cuvant al Comisiei:

  • Asa cum stiti, ca regula generala, nu comentam comentarii.
  • Dati-mi voie sa va reamintesc ca libera circulatie a lucratorilor este un drept fundamental in Uniunea Europeana, unul dintre pilonii Pietei interne consacrati in Tratate si, potrivit studiilor, dreptul care se bucura de cea mai mare apreciere in randurile europenilor.
  • Pozitia Comisiei Europene a fost clara inca de la inceputul acestui mandat: crearea unei Piete interne mai profunde si mai echitabile este o componenta esentiala pentru construirea unei Europe mai sociale. Pentru a functiona in mod corespunzator, mobilitatea fortei de munca trebuie sa se bazeze pe reguli clare, corecte si aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalitatii de remunerare pentru aceeasi munca in acelasi loc pentru lucratorii detasati.
  • In acelasi timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat sa se straduiasca pentru a asigura conditii mai bune de munca si de viata in intreaga Uniune, in lumina provocarilor, cum ar fi imbatranirea societatii, globalizarea si digitalizarea.

Mai mult, propunerea controversata a ministrului a fost aspru taxata si de publicatia Politico.

Declaratia lui Teodorovici cum ca romanii ar putea avea drept la munca doar 5 ani intr-o alta tara, dupa care ar fi fortati sa se mute este prima stire din buletinul informativ al publicatiei Politico, scrie Ziare.com.

„Iata cea mai jenanta veste din Europa, in aceasta dimineata: presa din Romania scrie ca ministrul de Finante Eugen Teodorovici vrea ca dreptul oamenilor care muncesc si locuiesc in Uniunea Europeana sa aiba o data de expirare. „Poate suna restrictiv, dar asa stau lucurile”, a spus acesta. „Daca un roman pleaca in Germania si primeste incontinuu permis de munca acolo, atunci sunt sanse mici sa se mai intoarca in Romania. Poate ar trebui sa restrictionam permisele de munca la maximum 5 ani si la revedere, te duci in alta tara si iti cauti loc de munca”, scrie Politico.

Europarlamentarul Siegfried Muresan scrie ca buletinul informativ de la Politico este citit zilnic de zeci de mii de europeni, multi dintre ei cu putere de decizie in structurile UE.

„Prima stire din buletinul informativ al Politico este declaratia lui Teodorovici in care propune ingradirea dreptului la munca al romanilor in UE. Un guvern care vrea sa limiteze drepturile propriilor cetateni - asa se vede in lumea civilizata declaratia ministrului Teodorovici.

Acest buletin de stiri este citit in fiecare dimineata de aproape 100.000 de factori de decizie din Uniunea Europeana. Nu e de joaca! Vreau ministri care sa faca cinste Romaniei in UE, nu despre care sa se scrie in mod negativ pe primele pagini ale ziarelor”, a scris pe Facebook europarlamentarul Siegfried Muresan.

Ministerul Finantelor, Eugen Teodorovici, a facut marti o propunere care contravine tratatelor de functionare a Uniunii Europene, el sustinand ca dreptul celor care vor sa munceasca in strainatate in interiorul UE sa fie restrictionat.

„Permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie, dupa primul permis, sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Asa, daca ajunge in Germania si tot primeste drept de munca, deci nu o sa se intoarca in veci in Croatia, Romania de unde a plecat. Maxim 5 ani si, la revedere, sa te duci in alta tara sa iti cauti loc de munca”, a sustinut ministrul.

Teodorovici a spus ca a ridicat problema inclusiv in fata celorlalti ministri de finante din Uniunea Europeana.

„Poate e mai restrictiva sau de alta natura aceasta masura, dar asta este. Trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa din fel de fel de conditii, in afara“, a mai spus el .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri