Slovenia este prima tara fosta comunista care trece la euro, devenind, de la 1 ianuarie, cea de-a 13-a membra a cercului inca restrans al tarilor care au adoptat moneda unica europeana dintre cele 27 state ale UE, relateaza AFP.

Ministrul sloven de finante, Andrej Bajuk, a afirmat, potrivit NewsIn, ca tara sa nu are nimic de pierdut prin adoptarea euro: "Inlocuim ceva bun (tolarul sloven) cu ceva si mai bun (euro)". Bajuk si guvernatorul Bancii Centrale slovene, Mitja Gaspari, promisesera ca vor scoate personal, imediat dupa miezul noptii, primii euro dintr-un bancomat din centrul capitalei.

In capitala, dar si in cele mai mari orase ale tarii, au fost planificate concerte in aer liber pentru a serba atat sosirea noului an, cat si adoptarea monedei unice europene. Pe parcursul intregii zile de duminica posturile de radio si televiziune si-au deschis buletinele de stiri cu acest eveniment istoric pentru mica tara, cu doua milioane de locuitori, care a intrat in UE in mai 2004.

Slovenia este obisnuita cu schimbarea de deviza. Tolarul nu exista decat de 15 ani, fiind creat in 1991 pentru a marca independenta noii democratii, dupa ani de control strict al economiei sale de catre Belgrad.

Tolarul, a carui rata de conversie a fost stabilita la 239,64 tolari pentru un euro, va mai fi cotat inca 15 zile inainte de a disparea complet. Numarandu-se printre cei mai buni elevi ai UE in materie de control al inflatiei (2,5%) si de crestere economica (circa 5% prevazuta in 2007), Slovenia a fost singura dintre noile state ce au aderat la UE in 2004 care a obtinut acordul Bruxelles-ului, in iulie, de a trece la euro.

In decembrie, tara a cunoscut o usoara crestere a preturilor, dar a fost temporara si nu a avut legatura cu euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Boeing reia producţia avionului care a ucis peste 300 de oameni
Setari Cookie-uri