Sindicatele cipriote si-au exprimat ingrijorarea marti in legatura cu un eventual aflux de muncitori din Romania si Bulgaria, devenite membre UE la 1 ianuarie, care ar putea dezechilibra situatia pe piata muncii.

Ciprul este una dintre putine tari membre UE care nu au impus nicio restrictie pe piata de munca cetatenilor celor doua tari, dar sindicatele se tem de aceasta concurenta, mai ales in sectorul locurilor de munca unde salariile sunt mici. in jur de 5.000 de romani si bulgari lucreaza deja in Cipru, in special in turism si industrie, iar sindicatele apreciaza ca numarul lor s-ar putea dubla in 2007.

Pentru Nicos Moiseos, secretar general al federatiei sindicale conservatoare SEK, "cipriotii trebuie sa se astepte sa fie inlocuiti de muncitori din aceste tari". Acesta a cerut potrivit NewsIn adoptarea unor restrictii similare celor puse in practica de alte tari UE.

La randul sau, federatia sindicala progresista PEO nu este ingrijorata de un aflux de muncitori, cat de conditiile in care vor lucra acestia. "stim din experineta ca unii angajatori folosesc mana de lucru straina pentru a evita sa aplice acordurile asupra conditiilor si timpului de lucru", a explicat liderul sindical Pambis Kyritis.

Patronatul considera alarmiste aceste temeri, reamintind ca insula se bucura de un somaj aproape inexistent. Directorul federatiei sefilor de intreprinderi, Michalis Pilikos, a insistat dimpotriva ca economia cipriota are nevoie de forta de munca straina.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce impact are asupra României retragerea finanţării OMS de către SUA
Setari Cookie-uri