Parchetul din Nurenberg a deschis in noiembrie 2006 o ancheta impotriva conglomeratului german Siemens, acesta fiind banuit de coruptie in cadrul programului "petrol contra hrana" din Irak, a anuntat un purtator de cuvant al instantei, informeaza NewsIn.

"Parchetul a deschis aceasta ancheta pentru a stabili daca Siemens a incalcat legislatia privind comertul exterior", a declarat purtatorul de cuvant pentru editia de miercuri a cotidianului Financial Times Deutschland, citand in special diviziile medicale si de energie. Instanta a evocat o suma "de sase cifre in euro", ceea ce poate fi oricat intre 100.000 euro si 999.999 euro. Sumele ar fi reprezentat mita pentru oficialii regimului lui Saddam Hussein pentru a putea participa la programul "petrol contra hrana".

Programul s-a desfasurat de la finele lui 1996 si pana la sfarsitul anului 2003 si a fost creat pentru a viata zilnica a cetatenilor irakieni, afectati de embargoul economic impus asupra tarii lor. Saptamana trecuta un alt parchet german, cel din Munchen, a declarat inceperea unei anchete, pentru aceleasi motive, impotriva grupului specializat in furnizarea de gaze industriale, Linde.

Derularea procedurilor este consecinta unui raport din 2005 realizat de o comisie independenta, ce actiona sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, care a investigat peste 2200 de companii din peste 60 de state suspectate de coruptie din Irak.

Filialele din strainatate ale grupului Siemens au fost enumerate in raportul respectiv, insa Siemens calificase aceste banuieli drept "premature si nejustificate". Grupul din Munchen este anchetat in paralel si in mai multe alte state privind implicarea intr-un scandal de coruptie, peste 420 de milioane de euro fiind deturnati. Fondurile au fost folosite pentru mita.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce putem face pentru a incetini schimbarea climatica in Romania
Setari Cookie-uri