Pretul aurului a scazut, miercuri, dupa cotatia record atinsa anterior, pe masura ce investitorii isi marcheaza profitul inainte de prezentarea statisticilor principale pentru economia americana si de raportul reuniunii de politica monetara a Federal Reserve.

Presiuni asupra aurului au fost exercitate si de o usoara crestere a dolarului fata de euro, de micsorarea preturilor petrolului si de scaderea preturilor aluminiului, cuprului, nichelului si zincului. Dealerii insa vad o scadere limitata a pretului aurului.

"Pretul aurului ar mai putea scadea cu cativa dolari spre cotatia mica de 630 dolari, dar sunt destul de increzator in evolutia metalului galben. Cred ca piata are loc sa creasca", a spus conform NewsIn, un analist londonez pentru metale pretioase.

Cotatia spot a aurului a atins valoarea de 640,90 dolari/uncia, inainte sa scada la 635,80/636,80 dolari, pana la 13:21, ora Romaniei. Cotatia spot a aurului a inchis sedinta de tranzactionare de marti, de pe piata londoneza, la valoarea de 640,20/641,20 dolari.

Un dolar mai slab creste cererea de aur

Dealerii asteapta statisticile americane ale Institute for Supply Management pentru productie industriala si reuniunea programata miercuri a boardului sistemului american de banci centrale, Federal Reserve, care pot aduce indicii asupra posibilei evolutii a dolarului.

"Dolarul exercita, evident, influenta principala asupra aurului", a spus Stephen Briggs, economist la SG Corporate and Investment Banking. Briggs a mai adaugat si ca presiuni asupra aurului ar putea fi exercitate de scaderea preturilor metalelor nepretioase cotate la bursa.

Pretul cuprului a scazut sub 6.000 dolari/tona, cea mai mica valoare din aprilie 2006, deoarece inventarele in crestere au alimentat grijile legate de un posibil surplus anul aceasta.

"Miscarile dolarului vor fi observate atent in timpul urmatoarelor sedinte de tranzactionare, deoarece aurul este inca vulnerabil pe termen scurt la marcarea profitului, dupa ce a urcat pe baza volumelor limitate din perioada Craciunului", a spus, in raportul zilnic, TheBullionDesk.com.

Piata a observat si cumpararea unei anumite cantitati de aur de catre o banca centrala europeana, luna trecuta, in timpul unei perioade in care tranzactionarea metalului galben in regiune a fost reglementata de un acord care limiteaza vanzarile si cand alte banci centrale au vandut aur. Dealerii au spus ca orice cumparare de aur de catre bancile centrale este un factor pozitiv pentru piata.

Banca Central Europeana a spus intr-o declaratie de saptamana trecuta ca ultimele cifre ale saptamanii au fost cele de pe 22 decembrie care reflecta vanzarea de aur de catre o banca centrala din Europa si "cumpararea neta de catre o alta banca centrala din zona euro". BCE nu a dat detalii suplimentare.

Vanzarea fizica a aurului a fost destul de redusa, fara semne de cumparare de la bijutierii din China, inainte de sarbatoarea noului an chinezesc, de la mijlocul lui februarie, au spus dealerii.

Pretul argintului a scazut la 13,01/13,08 dolari/uncie, de la 13,08/13,14 dolari/uncie. Argintul a avut cea mai mare cotatie din trei saptamani, marti, de 13,18 dolari/uncie.

Platina a scazut la valoarea de 1.129/1.135 dolari/uncia, de la 1.133/1.139 dolari/uncia, in timp ce pretul paladiului a coborat un dolar, la valoarea de 332/336 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri