Rusia si Belarusul au semnat, duminica seara, un acord asupra livrarilor de gaz rusesc fostei republici sovietice, Minskul fiind de acord sa plateasca 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, fata de 105 cat solicitase initial concernul rusesc. "Intr-un climat tensionat, in ajunul Anului Nou, partea belarusa a semnat un acord in termeni regretabili", a declarat, potrivit NewsIn, premierul belarus, Serghei Sidorski. incepand din 2007, Belarusul va plati 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, fata de 105 dolari cat ceruse anterior Gazpromul, a precizat el.

Gazprom a obtinut in plus si 50% din actiunile Beltransgaz, care controleaza reteaua de conducte de gaz din Belarus, pentru suma de 2,5 miliarde de dolari platibili in urmatorii patru ani. Seful concernului rusesc a mai spus ca tariful de tranzit al gazului prin Belarus va creste de la 0,75 de dolari la 1,45 de dolari pentru 1.000 de metri cubi si 100 de kilometri de conducta.

Acordul a intervenit in ultimul moment, Rusia amenintand ca va sista alimentarea cu gaz a Belarusului in dimineata Anului Nou in lipsa unui acord asupra noului pret, determinand temeri pentru alimentarea Europei. Gazprom solicitase 105 dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de 46 cat a platit Belarusul pana in prezent, si 50% din compania care gestioneaza conductele de pe teritoriul acestei tari.

Belarus suspenda contractelor petroliere cu Rusia

Relatiile dintre Rusia si Belarus devin tot mai tensionate Exporturile de zahar din Belarus catre Rusia au scazut pana la aproximativ 240.000 de tone in 2006, cu mult sub nivelul de 400.000 de tone inregistrat in 2005, a continuat oficialul bielorus. Cele patru rafinarii de zahar ale Belarusului produc anual aproximativ 770.000 de tone de zahar rafinat. Belarusul, stat cu o populatie de zece milioane de locuitori, consuma anual aproximativ jumatate din aceasta cantitate, restul fiind exportat, in mare parte catre Rusia.