Cresterile considerabile ale preturilor la petrol pe pietele mondiale, surse ale cresterii veniturilor din export ale tarilor din Orientul Mijlociu si nordul Africii, au mascat deprecierea economica in regiune, a subliniat Mustapha Nabli, economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

"Avem de-a face cu tari in care sectorul privat si crearea de locuri de munca sunt limitate, integrarea in procesul globalizarii modiale este de asemenea limitata, iar dependenta de pietele de petrol fluctuante este foarte pronuntata'', arata oficialul Bancii Mondiale.

Desi s-au inregistrat unele cresteri mai pronuntate in tari cum ar fi Iranul, Algeria, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, in aproape jumatate din regiune s-a ajuns, in anii 2003-2004, la un ritm de numai 4 la suta. Mustapha Nabli releva ca recentele cresteri masive ale preturilor la energie, concomitent cu scaderea ritmului cresterii in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, ne readuce in memorie boom-ul preturilor la titei din anii 70-80. Reapare, insa, si intrebarea "Ce va urma?". Banca Mondiala face unele sugestii. Ea considera, intre altele, necesar ca, in urmatorii 20 de ani, tarile respective sa creeze nu mai putin de 100 milioane noi locuri de munca, masura capitala pentru a face fata cresterii rapide a natalitatii si implicit a somajului. Jennifer Keller, senior economist la Banca Mondiala, sublinia la acceasi conferinta de presa ca tarile nord-africane si din Orientul Mijlociu au nevoie de un ritm anual de crestere de cel putin 6-7 la suta pentru a diminua somajul, ajuns la 13,4 la suta.

Sunt insa sperante ca impactul reconstructiei din Irak ar putea fi pozitiv, indeosebi pentru tari vecine cum ar fi Iordania sau Siria, parteneri traditionali ai Bagdadului. Si alte tari din regiune ar putea beneficia de pe urma evolutiilor din Irak, avid de investitii straine si de importuri de bunuri de larg consum sau necesare, in general, reconstructiei.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.