Aurul a scazut pe piata londoneza, la cea mai mica valoare din ultima saptamana, dupa ce a urcat miercuri la cea mai mare cotatie din ultima luna, deoarece aprecierea usoara a a dolarului a grabit lichidarea pozitiilor de tranzactionare ale investitorilor, relateaza Reuters citata de NewsIn.

Dealerii spun insa ca prognoza pe termen lung pentru cursul aurului este pozitiva, deoarece dolarul va slabi din cauza grijilor referitoare la cresterea economica americana.

"Este doar o etapa de consolidare. Cred ca vom vedea o crestere a cursului aurului in acest an, dar sentimentul pe termen scurt a fost usor prejudiciat", a spus un trader european de metale pretioase.

Publicarea statisticilor pentru economia americana saptamana aceasta ar putea da indicii pentru evolutia dolarului si ar putea arata o directie pentru piata metalelor pretioase, a spus acesta, care a adaugat ca declinul accentuat al pretului metalelor nepretioase cotate la bursa a exercitat presiuni asupra aurului.

Cotatia spot a aurului a scazut la valoarea de 624,20 dolari/uncie, iar ultima valoare atinsa a fost de 625,20/626,20 dolari, pana la 11:57, ora Romaniei, in scadere fata de valoarea de 627,70/628,70 dolari, atinsa miercuri seara in sedinta de tranzactionare de pe piata new-yorkeza.

Dolarul a crescut pe baza castigurilor de miercuri in raport cu principalele monede, in contextul in care investitorii asteapta sa vada daca statisticile principale pentru piata muncii si sectorul serviciilor corespund cresterii productiei industriale.

Aurul, care se misca adesea in directia opusa dolarului, a scazut cu peste 12 dolari, miercuri, pe piata americana, dupa ce dolarul a urcat pe baza raportului Institute for Supply Management despre cresterea productiei industriale.

Aurul a incheiat anul 2006 cu o nota ridicata, in crestere cu 23%, pe baza unui influx al fondurilor care isi diversifica investitiile in piete cu potential peste castigul din actiuni.

La data de 12 mai 2006, aurul a atins valoarea record din 26 de ani, de 730 dolari/uncie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Companiile aeriene străine suspendă zborurile spre România
Setari Cookie-uri