Grupul financiar francez Socit Gnrale a cumparat 70,57% din actiunile bancii Mobiasbanca, a cincea ca marime din Republica Moldova, pentru care a platit 18,4 milioane euro, a informat un comunicat al institutiei financiare franceze.
Tranzactia s-a realizat in urma unei oferte publice de vanzare. "Achizitia va fi finalizata in urmatoarele zile, in urma incheierii operatiunii pe bursa din Chisinau. Socit Gnrale s-a asigurat ca Mobiasbanca va opera dupa reguli de conduita conforme cu cele ale Grupului", se arata in comunicat.

Intrarea grupului francez pe piata moldoveneasca are drept motivatie cresterea produsului intern brut (PIB) al Moldovei cu 7,5% in 2005 si dezvoltarea sectorului bancar, care a inregistrat cresteri ale imprumuturilor cu 25% si ale depozitelor cu 45% in 2005. "Anul 2006 este in concordanta cu evolutia economica a acestor date economice. Gratie intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, Moldova este de acum inainte la portile Europei", se spune in comunicat.

Mobiasbanca are 505 angajati si o retea de 63 de unitati, a treia ca extindere in Moldova si prima in Chisinau. Banca este lider pe piata creditelor de consum, cu o cota de piata de 20%. Mobiasbanca are peste 47.000 de clienti persoane fizice si 6.000 de clienti companii, din care 5.700 sunt firme mici si mijlocii, potrivit datelor publicate de grupul francez.

Ca urmare a achizitiei, "Socit Gnrale isi consolideaza pozitia de actor major in Europa Centrala si de Est, regiune in care grupul este deja implantat puternic si in care dispune de peste 1.450 de unitati bancare si de 4,7 milioane de clienti persoane fizice", se arata in documentul citat.

"Mobiasbanca va beneficia foarte repede de sinergiile din interiorul grupului pentru a-si accelera dezvoltarea. Aducandu-i puterea sa financiara, experienta in materie de banca universala si cunostintele in privinta dezvoltarii de noi produse si servicii, grupul Socit Gnrale va intari punctele forte ale Mobiasbanca, in special notorietatea marcii, reteaua excelenta si calitatea foarte buna a echipei sale de conducere", a declarat directorul de retail pentru exteriorul Frantei Metropolitane al Socit Gnrale, Jean-Louis Mattei.

Dupa primele noua luni ale anului 2006, Mobiasbanca avea active de 1,8 miliarde lei moldovenesti (107 milioane euro), depozite de 80 milioane euro si un portofoliu de credite de 56,4 milioane euro, fiind pe locul cinci ca marime printre cele 16 banci moldovenesti.

Achizitia Mobiasbanca de catre Socit Gnrale este prima intrare a unui grup bancar important pe plan mondial pe piata bancara a vecinului de la est al Romaniei. Cel mai important jucator occidental pe piata bancara moldoveneasca era pana acum banca italiana Veneto Banca, care insa este o banca mica la nivel european.

O alta banca care ar putea avea un rol important este Erste Bank, care prin achizitia Bancii Comerciale Romane (BCR), care are o sucursala in Moldova - BCR Chisinau, a intrat si pe piata moldoveneasca.

La sfarsitul lunii noiembrie 2006, activele sistemului bancar moldovenesc erau de 22,27 miliarde lei moldovenesti (1,28 miliarde euro), creditele totale acordate insumau 12,5 miliarde lei moldovenesti (720 milioane euro), iar depozitele atrase se ridicau la 16,9 miliarde lei moldovenesti (974 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale din Moldova.

Socit Gnrale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din Europa si a saptea companie franceza ca marime dupa valoarea de piata, avand o capitalizare bursiera de peste 60 miliarde euro. Subsidiara romaneasca a grupului financiar francez, BRD - Groupe Socit Gnrale, este a doua banca din Romania, cu active de 25,3 miliarde lei (7,17 miliarde euro) la sfarsitul lunii septembrie a anului tocmai incheiat, o cota de piata de 16,71% si o capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de aproape 13,9 miliarde lei (circa 4,11 miliarde euro).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri