In contextul in care marti seara parlamentarii voteaza iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, o parte din cetateni inca spera la un nou referendum. Publicatia The Economist noteaza, intr-o serie de articole pe aceasta tema, argumentele care sustin organizarea unui nou referendum si cele care demonteaza ideea.

Parlamentarii britanici voteaza marti seara acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE). Daca premierul va suferi o infrangere, asa cum este asteptat sa se intample, aceasta ar avea la dispozitie trei zile ca sa vina cu un alt plan.

Acordul Brexit, elaborat de Guvernul May si autoritatile de la Bruxelles, prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Mai mult, Marea Britanie trebuie sa achite restante de aproximativ 44 de miliarde de euro si garantarea statutului pentru cei aproximativ trei milioane de cetateni UE de pe teritoriul Marii Britanii, pe baza de reciprocitate.

Pentru un nou referendum

Multi dintre parlamentari nu accepta intelegerea Guvernului, dar nici nu vor sa iasa din Uniunea Europeana fara un acord. In contextul in care Parlamentul nu poate decide ce sa faca, singura solutie pare sa fie intrebarea electoratului, scrie Hugo Dixon pentru The Economist.

Daca premierul Theresa May ar fi indeplinit promisiunile din 2016 facute de Boris Johnson, ministru de Externe de la acea vreme, Parlamentul nu ar fi avut nici o obiectie, dar promisiunile fanteziste nu au putut fi puse nici macar pe hartie.

Principalele promisiuni economice ale campaniei Leave erau urmatoarele: Marea Britanie va pastra accesul la piata unica, dar fara sa se supuna reglementarilor ei si va incheia foarte multe contracte comerciale in lume. Contractul negociat de May nu mentioneaza, insa, niciuna dintre promisiunile de mai sus, Marea Britanie urmand sa piarda partial accesul la piata europeana, responsabila pentru jumatate din comert, ceea ce va afecta semnificativ statul din punct de vedere economic. Mai mult, Marea Britanie va urma o serie de reguli, dar nu va mai participa la crearea acestora, noteaza Dixon pentru publicatia citata.

Premierul a fost de acord cu o intelegere prin care Marea Britanie ramane in uniunea vamala a blocului comunitar pe termen nedefinit, fiind aproape imposibil sa stabileasca alte acorduri comerciale cu alte tari, mai scrie The Economist.

Singura propunere care ar putea fi mentinuta ar fi oprirea migratiei in Marea Britanie din Uniunea Europeana, dar acest lucru are si consecinte negative pentru gazda. In contextul in care mai putine asistente, moase si alti muncitori cheie vin din Europa, iar o parte dintre ei se intorc acasa, devine evident cat de importanta este forta de munca.

Un motiv pentru o razgandire a Marii Britanii in ceea ce priveste iesirea din blocul comunitar si organizarea unui nou referendum o reprezinta contextul geopolitic schimbat, cu Donald Trump, presedinte al Statelor Unite si influenta Rusiei in ascensiune.

Mai mult, un nou referendum ar beneficia de o campanie onesta. Una dintre minciunile campaniei „Leave” din 2016 care s-a propagat in randul populatiei a fost ca Guvernul va avea zece miliarde de lire in plus pentru a cheltui anual daca iese din Uniunea Europeana. Insa, rezultatul este opus promisiunilor, potrivit intelegerii guvernului, analizate de Institutul pentru Studii Fiscale.

Conform analizei, acordul Brexit ar reduce Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii per cap de locuitor cu 1,9% pana la 5,5% in urmatorii zece ani, comparat cu scenariul in care statul ar ramane in Uniunea Europeana. Costurile finantelor publice ar fi intre 0,4% si 1,8% din PIB in aceeasi perioada, si ar ajunge la 1% - 3,1% din PIB daca nu s-ar ajunge la un acord.

Justine Greening, membru al Partidului Conservator in Parlament, sustine un nou referendum, pentru ca britanicii sa stabileasca ceea ce parlamentarii nu au reusit: sa paraseasca Marea Britanie cu acordul stabilit de premier, sa paraseasca Marea Britanie fara un acord si sa aplice regulile Organizatiei Mondiale a Comertului sau sa pastreze acordul din prezent si sa ramana in Uniunea Europeana.

Ramanand doar 11 saptamani pana la iesirea legala a Marii Britanii din blocul comunitar, un referendum ar necesita extinderea procesului de iesire declansat de Articolul 50. Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene trebuie, apoi, sa isi dea acordul.

Cei care sustin un nou referendum argumenteaza prin faptul ca detaliile Brexitului sunt mai clare acum, iar noi informatii au iesit la lumina. Spre exemplu, granita cu Irlanda nu a fost discutata in timpul referendumului din 2016, evidentiaza Henry Newman, director al Open Europe, un think-tank din Londra si Bruxelles.

Impotriva unui nou referendum

Vocile care nu sustin organizarea unui nou referendum spun ca ar trada cetatenii care au votat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si ar contribui la divizare societatii britanice, scrie directorul Open Europe.

Nicky Morgan, membru al Partidului Conservator, se pozitioneaza impotriva unui nou referendum. Pe langa argumentele de natura politica si reprezentativa, precum respectarea dreptului de vot al cetatenilor, parlamentarul invoca si considerente practice, precum necesitatea unei noi legislatii pentru a aproba un al doilea vot, dar si alegerea intrebarii care va fi pe buletinele de vot - ceea ce va provoca haos in parlament.

Premierul Theresa May s-a pozitionat impotriva declansarii unui nou referendum, motivand ca acest lucru ar submina increderea britanicilor in guvern si in democratie.

Daca acordul va fi votat, faza de tranzitie sau perioada de implementare a acestuia s-a stabilit la 21 de luni – pana pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire pentru a stabili detaliile viitoarei relatii dintre Londra si blocul comunitar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri