Parlamentarii britanici au respins masiv marti seara acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May cu Comisia Europeana. Votul vine cu doua luni si jumatate inainte de data prevazuta pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Camera Comunelor a refuzat acordul iesirii din UE: 432 de parlamentari au votat impotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, in ciuda unui ultim avertisment inaintea votului din partea premierului May privind 'incertitudinea' pe care ar urma sa o provoace o respingere.

Este cea mai dura infrangere parlamentara pentru un guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

Zeci de parlamentari din formatiunea conservatoare condusa de May - atat sustinatori ai Brexit-ului, cat si sustinatori ai apartenentei la UE - si-au unit fortele pentru a respinge acordul.

Motiune de cenzura impotriva Guvernului May

Opozitia laburista a anuntat imediat ca introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului conservator, care va fi dezbatuta miercuri, scrie Agepres.ro.

"Introduc o motiune de cenzura impotriva acestui guvern", a spus liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificand drept "catastrofal" pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.

Partidul nord-irlandez care sprijina guvernul condus de May a anuntat ca o va sustine pe aceasta la motiunea de cenzura.

Respingerea ar putea duce la o iesire dezordonata a Marii Britanii din UE sau chiar la o rasturnare a deciziei adoptate in 2016 prin referendum.

Urmeaza planul "B"

Theresa May are acum termen pana luni sa prezinte Parlamentului un 'Plan B', daca va supravietui motiunii de cenzura.

Ea are mai multe optiuni: sa inceapa o renegociere cu Bruxellesul sau sa ceara amanarea datei Brexit-ului, prevazuta pentru 29 martie.

"Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta", a declarat May imediat dupa vot, propunand discutii intre partide pentru a se stabili calea de urmat.

"Este clar ca acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Insa votul din aceasta seara nu ne spune nimic despre ce sustine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau macar daca intentioneaza sa onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o in referendumul pe care parlamentul a decis sa il organizeze", a mai spus premierul.

Liderii Uniunii Europene au atras atentia marti seara asupra riscului unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar dupa ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul.

"Riscul unui Brexit fara acord a crescut" dupa votul Parlamentului britanic, a transmis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a spus ca nu isi doreste un Brexit dezordonat si a cerut Marii Britanii "sa isi clarifice intentiile cat mai repede posibil", pentru ca "timpul aproape a expirat".

La randul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut apel la o "solutie pozitiva".

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri