Guvernul Marii Britanii lanseaza luni o aplicatie pe telefonul mobil pe care rezidentii europeni instalati in Regatul Unit isi pot depune cerearea pentru a ramane in tara dupa Brexit.

In prezent, circa 3,5 milioane de cetateni europeni traiesc in Regatul Unit. Ei urmeaza sa ceara statutul de "rezident permanent" ("settled status", in engleza, n.red.), pentru a continua sa muneasca si sa incaseze prestatii sociale atunci cand tara isi va intrerupe relatiile cu UE, noteaza Ziare.com.

Ministerul de Interne a dat asigurari ca vrea sa simplifice procedura la maximum.

Cat costa procedura?

Pe aplicatia lansata, care inca nu este disponibila pe iPhone, utilizatorii sunt invitati sa-si fotografieze pasaportul biometric si fata pentru a-si confirma identitatea. Ei sunt directionati apoi catre un site pentru a-si inregistra adresa si isi pot da acordul in vederea unei verificari a situatiei fiscale, pentru a li se confirma adresa.

In a treia etapa, ei trebuie sa-si declare cazierul judiciar. O condamnare poate conduce la o respingere a cererii.

Procedura costa 65 de lire sterline (74 de euro) - cat un pasaport. Ea este gratuita in cazul celor care dispun deja de statutul de rezident permanent.

Incepand de la 30 martie, cererile vor putea sa fie depuse si prin posta, la administratii locale.

Poate face fata Marea Britanie birocratiei post-Brexit?

In urma unei faze de testare a aplicatiei - care a avut loc in noiembrie si decembrie, pe un numar de 30.000 de persoane -, ministerul a anuntat primele rezultate, si anume ca 81% dintre cereri au fost prelucrate intr-un termen de o saptamana.

Niciun dosar nu a fost refuzat, insa aproape 10% dintre persoane nu au primit un raspuns, la trei saptamani dupa incheierea testarii.

"Suntem pe calea cea buna", a dat asigurari secretarul de stat insarcinat cu Imigratia Caroline Nokes.

Insa unele voci isi exprima ingrijorarea cu privire la numarul de solicitari zilnice care ar putea fi adresate - pana la 6.000 potrivit unor estimari.

Home Office a angajat 1.900 de persoane pentru a raspunde acestei noi sarcini de serviciu.

"Este un test important pentru minister, miza este mare", considera Jill Rutter, specialista in probleme de migratie la centrul de reflectie British Future.

"Daca totul se incheie cu bine, Regatul Unit va transmite un mesaj puternic, si anume ca europenii sunt bineveniti si ca Guvernul controleaza situatia. Daca ieie rau, consecintele vor fi teribile", avertizeaza ea.

In cazul in care Londra si Bruxellesul ajung la un acord cu privire la iesirea din UE, cetatenii europeni care au sosit in regat inainte de sfarsitul lui 2020 vor putea sa ceara statutul de rezident permanent, cu conditia sa depuna cerere pana la 30 iunie 2021.

In cazul unui Brexit fara acord, expatriatii instalati inainte de data Brexitului - 29 martie 2019 - vor putea sa depuna o cerere pana la data-limita de 31 decembrie 2020.

Dupa ce acordul negociat de May cu Bruxellesul a fost respins saptamana trecuta de Parlament, luni seara, dupa ora 17:30 (ora Romaniei, n.red.), premierul va prezenta Planul B. Votul pe aceasta noua solutie va fi dat pe 29 ianuarie, cu 2 luni inainte de iesirea oficiala din UE.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri