Compania de management al riscului, brokeraj in asigurari-reasigurari si consultanta in resurse umane AON considera ca Danemarca are cel mai bun sistem de pensii din Europa, in conditiile in care Portugalia, liderul din 2005, a cazut pe pozitia a 13-a , a aratat "Barometrul Pensiilor Europene 2006", informeaza NewsIn.

Estonia, tara ce nu a fost inclusa in topul din 2005, a intrat in clasament pe pozitia a doua, medalia de bronz revenind Irlandei. Letonia ocupa pozitia a patra, iar Olanda a cazut pe pozitia a cincea. Marea Britanie, Suedia, Spania, Lituania si Cehia ocupa urmatoarele cinci pozitii.Cipru si Polonia, doua tari nou-incluse in clasamentul intocmit de AON se afla la egalitate pe pozitia a 11-a. La egalitate pe locul 13 se afla: Portugalia, Luxemburg, Finlanda, Germania. Slovacia, o alta tara ce nu fusese prezenta in editia pentru 2005 a barometrului pensiilor, a intrat in clasament pe pozitia a 17-a.

La egalitate pe locul 18 se afla Italia, Ungaria si Austria, ultima pozitionandu-se pe locul 10 in "Barometrul Pensiilor Europene 2005". Malta este pe pozitia 21, iar Franta a cazut 11 pozitii, pana pe locul 22. Grecia se afla tot pe locul 11 in editia de 2005 a studiului, insa in ultimul clasament ocupa pozitia 23, pe acelasi loc clasandu-se si ultima tara ce a intrat in zona euro, Slovenia. Belgia, care se afla pe ultimul loc in editia din 2005 a barometrului, isi pastreaza pozitia si in acest top, clasandu-se pe locul 25.Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Olanda si Marea Britanie sunt considerate tarile care au o calitate "adecvata" a mediului pensiilor. Pentru aceste tari, cei mai multi indicatori luati in calcul sunt "superiori comparativ cu media europeana".

Tarile unde exista probleme grave in sistemul de pensii sunt: Grecia, Slovenia si Belgia, spune AON. In aceste trei tari, exista probleme severe in domeniile demografiei si al securitatii sociale, care, in cazul in care vor fi rezolvate, ar putea duce la un sistem de pensii lipsit de sustenabilitate.

Clasamentul intocmit a avut patru domenii de interes: factori demografici precum cresterea sau descresterea populatiei sau a persoanelor in varsta active, durabilitatea sistemului de pensii de stat (n.r. estimare a cheltuielilor publice in anul 2050 pentru pensii), sistemele de pensii facultative ale companiilor (n.r. AON ia in calcul procentul in produsul intern brut al activelor companiilor destinate schemelor de pensii private) si capacitatea pensiilor de stat de a aduce anumite beneficii. Ultima arie de interes cuprinde, printre alte criterii, punctajul cumulat al ratei medii de inlocuire a salariilor prin pensii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri