In ultimii ani, explozia de muncitori emigranti care au intrat in Marea Britanie s-a dovedit un factor esential care sustine atat cererea de inchirieri, cat si preturile proprietatilor din Londra si din alte regiuni din Marea Britanie.
Dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana, proprietarii se pregatesc pentru o crestere a cererii de locuinte ieftine din partea muncitorilor tineri, spune Financial Times, potrivit NewsIn. Agentii imobiliari si cei care acorda credite ipotecare observa modificari semnificative ale comportamentului proprietarilor care actioneaza in directia capitalizarii acestei cereri. Multi proprietari de locuinte fac oferte direct in comunitatile de emigranti, in limba acestora si isi adapteaza portofoliile proprietatilor la cerintele emigrantilor, a adaugat cotidianul britanic.

Nigel Terrington, director executiv la Paragon, firma furnizoare de servicii imobiliare, a spus ca "emigratia a fost un motor important pentru piata inchirierilor si unul dintre motivele pentru care piata a crescut atat de puternic. Proprietarii vad din ce in ce mai mult fluxurile de emigranti ca sursa de cerere de locuinte".

Potrivit Oficiului National de Statistica din Marea Britanie (the Office of National Statistics), populatia Regatului Unit creste cu cate cinci sute de oameni pe zi, iar economistii cred ca aceste cifre sunt subevaluate, arata Financial Times.

Un numar de aproximativ 600.000 de emigranti au ajuns in ultimii doi ani in Marea Britanie din tari care au aderat la Uniunea Europeana, cum ar fi Polonia, Estonia si Lituania, potrivit departamentului guvernamental britanic, Home Office.Terrington spune ca emigrantii sunt "chiriasii autentici". Potrivit Council of Mortgage Lenders, mai putin de 20% dintre emigranti devin proprietari de locuinte in cinci ani de stat in Marea Britanie, potrivit Financial Times.

In ultimul sondaj facut de Association of Residential Letting Agents (Arla), 81% dintre membri asociatiei spun ca au observat cresterea numarului de emigranti din UE care au vrut sa inchirieze propritati in ultimii doi ani. O treime dintre cei care au participat la sondaj au spus ca emigratia din noile state membre UE fie a avut un impact semnificativ asupra cererii, fie a crescut exploziv cererea.

Milan Khatri, economist la Royal Institute of Chartered Surveyors (Rics), a spus ca intre cererea de spatii si cresterea numarului tarilor care au aderat la Uniunea Europeana din 2004 exista o legatura apropiata."In mod obisnuit, ne-am fi asteptat ca cererea de spatii de inchiriat sa incetineasca pe masura ce a scazut ritmul de crestere economica in 2005 si la inceputul lui 2006, dar, de fapt, aceasta a fost destul de puternica in perioada respectiva. Emigratia a fost unul dintre factorii cheie care au determinat acest lucru", a spus Khatri.

Terrington spune ca: "Proprietarii au reactionat la cresterea cererii de spatii de inchiriat din partea numarului in crestere de emigranti. Unii dintre proprietari au avut initiative de piata cum ar fi publicitatea in diferite limbi straine si cautarea de spatii destinate inchirierii in apropiere de locurile in care acesti oameni isi pot gasi locuri de munca adecvate.

Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari (The National Association of Estate Agents) spune ca un anumit numar de membri ai sai raporteaza cresterea semnificativa a numarului de muncitori emigranti carora le inchiriaza spatii.

Matthew Reeve, partener la firma Mercer Taylor & Co, unul dintre agentii imobiliari din Tooting din sudul Londrei, a spus: "In timpul ultimului un an si jumatate, am vazut un mare aflux de est-europeni pe piata inchirierilor din zona Tooting. In prezent, un numar de 70% dintre chiriasii din aceasta zona sunt lucratori emigranti".Reeve spune ca oferta si cererea de locuinte inchiriate a ramas constanta, deoarece fostii proprietari de proprietati s-au mutat in alte parti, dar a vazut transformarea aspectului comunitatii. "Se deschid magazine poloneze si supermarketurile fac rezerve de produse poloneze ca sa se adapteze la noua comunitate", a spus Reeve.

Jan Bartlett, expert pentru NAEA, a spus ca o alta tendinta pe cale de a se instala este ca proprietarii de companii sa cumpere mai multe proprietati ca investitii specifice in zona, care sa fie folosite de proprii lor angajati emigranti. Proprietarii spun ca, desi spatiile pe care le inchiriaza emigrantilor sunt de obicei simple si ieftine, nivelul ofertei inseamna ca randamentul pietei poate fi atractiv.

Totusi, nu totul straluceste in acest sector. Institutii industriale si agenti de inchiriere sunt ingrijorati ca proprietarii mai putin scrupulosi profita de afluxul de emigranti si reduc standardele locuintelor. David Salusbury, presedintele asociatiei nationale a proprietarilor (the National Association of Landlords) spune ca aceasta este o problema in crestere. Reeve adauga: "Ocuparea unui spatiu inchiriat de catre mai multe persoane decat fusese prevazut a devenit o problema mai accentuata care cere vigilenta din partea agentilor si proprietarilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri