Economia SUA a creat 167.000 de noi locuri de munca in decembrie, cu mult peste estimari, care indica o crestere a salariilor ce ar putea starni ingrijorarea economistilor, potrivit carora o piata a muncii puternica ar provoca inflatie.
Departamentul Muncii a imbunatatit, de asemenea, statisticile pentru angajarile din cele doua luni anterioare, fata de previziunile anterioare pentru octombrie si noiembrie. Rata somajului a ramas, in decembrie, de 4,5%, neschimbata fata de luna noiembrie, informeaza NewsIn.

Economistii de pe Wall Street estimasera crearea a doar 100.000 de noi locuri de munca in decembrie, astfel ca statisticile de vineri au aratat o piata a muncii mult mai sanatoasa decat se prevedea la sfarsitul lui 2006. "Partea manufacturiera a economiei poate ca este slabita, insa economia, in rest, este puternica iar acest lucru sugereaza ca vom vedea, probabil, o continua crestere economica buna in lunile viitoare", a declarat economistul sef de la A.G.Edwards and Sons Inc., din Saint Louis, Gary Thayer.

Thayer a adaugat ca estimeaza ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, va pastra ratele dobanzilor americane la acelasi nivel "in viitorul apropiat". Dolarul s-a apreciat fata de euro deoarece traderii au pariat pe pastratea ratelor dobanzilor la acelasi nivel de catre Federal Reserve, cel putin pana in martie. Nivelul pentru contractele futures americane s-a modificat putin.

Toate noile angajari, din luna septembrie, s-au facut in industriile de servicii, in timp ce producatorii de bunuri au redus numarul locurilor de munca in toate ultimele patru luni. In decembrie, sectorul serviciilor a creat 178.000 de noi locuri de munca, in timp ce in cel al bunurilor s-au desfiintat 11.000.

Departamentul de stat al muncii a imbunatatit numarul de angajari din luna noiembrie, de la 132.000, anuntate cu o luna in urma, la 154.000. De asemenea, acesta a revizuit in crestere si numarul de noi locuri de munca din octombrie, de la 79.000 la 86.000. Unele parti ale acestui raport ii va ingrijora pe economistii care elaboreaza politicile in cadrul Federal Reserve, dupa ce acestia si-au mai exprimat grijile fata de o potentiala inflatie. Veniturile medii pe ora au crescut cu 0,5% in decembrie, cea mai mare crestere lunara de la saltul de 0,6% din luna aprilie a lui 2006 si dupa o crestere de 0,3% in noiembrie.

"Nu exista dubii ca imaginea salariilor in crestere va fi considerata amenintatoare de catre responsabilii de la Fed", a declarat economistul sef de la Decision Economics, din New York, Pierre Ellis.Timpul de lucru saptamanal a ramas la o medie de 33,9 ore, insa orele de lucru suplimentare au crescut de la 4,2 in noiembrie la 4,3 in decembrie.

Industria constructiilor a desfiintat trei mii de locuri de munca in decembrie, aceasta fiind a patra luna consecutiva in care numarul locurilor de munca este redus in sectorul imobiliar, care este slabit. Producatorii au desfiintat 12.000 de locuri de munca in decembrie, a sasea luna consecutiva de declin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri