Irakul se pregateste sa autorizeze companiile straine sa exploateze importantele sale rezerve de petrol, afirma saptamanalul britanic The Independent on Sunday, citand un proiect de lege din iulie 2006 la care a avut acces, informeaza NewsIn. Proiectul de lege, la care Statele Unite au colaborat prin intermediul unei societati de consultanta, va fi prezentat Parlamentului irakian in urmatoarele zile.

Proiectul permite unor societati ca British Petroleum (BP), Shell, Exxon sau Chevron, sa semneze contracte pe 30 de ani de extractie a petrolului irakian, introducand Acorduri de partaj si productie (PSA). Acestea sunt contracte in virtutea carora tara producatoare ramane proprietara petrolului sau, dar companiile straine finanteaza investitiile ce permit forajul si exploatarea, primind in schimb o parte din productie.

Potrivit The Independent on Sunday, companiile straine ar putea retine pana la 60 sau 70 la suta din veniturile petroliere irakiene pana la acoperirea investitiilor lor de inceput, in conditiile in care norma este de 40 la suta. Ulterior, companiile ar retine 20 la suta din productie, dublu decat se intampla in mod obisnuit. Aceste diferente, desi ridicate, se explica prin instabilitzatea Irakului, potrivit specialistilor contactati de saptamanalul britanic pentru a comenta prevederile legii.

Specialistii sunt in unanimitate de parere ca actorii majori nu se vor grabi sa intre pe piata irakiana, preferand sa astepte ca tara sa atinga mai intai un anume nivel de stabilitate. Doar companiile intermediare si-ar putea asuma acest risc pe termen scurt.In cazul in care proiectul va fi adoptat, va fi prima oara cand companii straine sunt implicate in exploatarea petrolului irakian, de la nationalizarea acestui sector, in 1972.

Introducerea PSA ar fi de altfel o noutate pentru Orientul Mijlociu, unde Arabia Saudita si Iranul, primul, respectiv al doilea exportator mondial de petrol din lume, isi controleaza industria petroliera prin companii de stat. Irakul este pe locul trei in lume in ceea ce priveste zacamintele de petrol dovedite, estimate la 115 miliarde de barili, potrivit BP. De la declansarea razboiului din Irak, in martie 2003, productia petroliera irakiana a scazut net, de la 3,5 milioane de barili pe zi la aproape doua milioane in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri