Pietele financiare inteleg gresit formula sacra \"dolar tare\" predicata de catre oficialii americani, ceea ce ajuta la pastrarea dolarului supraapreciat si contribuie la deficitele externe umflate, a spus economistul Martin Feldstein de la Harvard University.
Feldstein a subliniat cativa factori care mentin dolarul la un nivel prea ridicat, care nu poate fi sustinut, vorbind despre deficitul de cont curent al Statelor Unite ale Americii, la Allied Social Sciences Conventions.
Declaratiile repetate ale oficialilor americani in favoarea dolarului tare sunt "un slogan frumos, dar nimic mai mult", a spus Feldstein, care este si seful biroului national privat de cercetare economica (National Bureau of Economic Research).

Feldstein a spus ca interpretarea corecta a acestor afirmatii este ca "am vrea sa avem un dolar tare acasa (ajutat de rate scazute ale inflatiei) si un dolar competitiv in lume", informeaza NewsIn, citand Reuters. Pietele financiare "se inseala" daca isi inchpuie ca va exista vreo interventie guvernamentala sau o schimbare in politica monetara a sistemului american de banci centrale (Federal Reserve) menite sa protejeze valoarea dolarului, a spus Feldstein.

"Trezoreria nu trebuie sa fie avocatul deprecierii dolarului, dar nu ar trebui nici sa dea impresia pietelor financiare ca exista vreo sustinere secreta pentru moneda americana", a spus Feldstein.Ideea ca investitiile straine vor continua sa vina in SUA pentru ca aceasta ar fi in continuare cea mai sanatoasa economie este o alta "greseala de intelegere", a adaugat Feldstein.

Majoritatea banilor care intra pe piata americana sunt ai guvernelor straine, care cumpara obligatiuni americane, spre deosebire de anii '90, cand investitorii de capitalerau atrasi de puterea economiei americane, a spus Feldstein.Referindu-se la acelasi subiect, Michael Mussa, de la Peterson Institute of International Economics, una dintre cele mai importante institutii americane de cercetare, a spus ca dolarul ar trebui sa se deprecieze substantial, in termeni reali efectivi, probabil cu inca 20%, in urmatorii zece ani, ca sa ajute la injumatatirea deficitului de cont curent.

Dolarul a pierdut aproximativ 15%, in ultimii cinci ani, raportat la partenerii comerciali principali. Totusi, Feldstein si alti economisti sustin ca moneda americana ca este supraapreciata.Contul curent descrie fluxul net al tranzactiilor dintre tari, inclusiv bunuri, servicii si platile dobanzilor. Deficitul de cont curent american a fost de aproximativ 900 miliarde dolari anual, aproape 7% din produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite, dublul comparativ cu deficitului maxim, evaluat ca procent din PIB, atins in anii 1980.

Multi economisti considera ca acest nivel este lipsit de sustinere, insa momentul, directia si impactul oricarui fenomen de ajustare ramane subiect pentru de dezbatere aprinsa.Mussa a spus ca opiniile asupra acestei chestiuni sunt de obicei impartite intre doua extreme, una alarmista si una indiferenta. Reducerea deficitului cu ajutorul unei monede mai slabe "nu va fi un proces foarte lin", insa riscul prabusirii dolarului nu este foarte mare, a spus Mussa.

In acelasi, moneda Chinei, yuanul, trebuie sa se adapteze mai rapid fata de ritmul schimbarilor nominale din ultimele 18 luni, a mai spus Mussa. "Este nevoie pe termen mediu ca yuanul sa se aprecieze substantial fata de dolar", a spus Mussa.

China, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, are un excedent urias de cont curent. In plus, China are un excedent comercial mare in tranzactiile cu Statele Unite. In octombrie, autoritatile de la Washington au anuntat un deficit comercial record de 24,4 miliarde dolari cu China, adica 40% din totalul deficitului comercial american.Feldsteina spus ca este nevoie atat de cresterea economisirii populatiei americane, care acum are o rata negativa, cat si de deprecierea dolarului, pentru combaterea deficitului de cont curent."Cresterea economisirii este necesara, dar nu suficienta ca sa fie o ameliorare", a conchis Feldstein.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri