Comisia Europeana a reactionat cu privire la plangerea penala inregistrata la Sectia privind investigarea magistratilor de la Bucuresti pe numele lui Frans Timmermans si Vera Jourova si a tinut sa le aminteasca autoritatilor din Romania ca oficialii europeni pot fi anchetati doar de catre Curtea Europeana de Justitie a Uniunii Europene.

Comisia arata ca a aflat din presa despre o ancheta pe care autoritatile romane ar desfasura-o contra unor oficiali europeni, "pentru ca si-au facut treaba", scrie Digi24.

"Am aflat din presa despre o ancheta penala desfasurata de autoritatile romane, contra unor oficiali europeni, pentru ca si-au facut treaba.

Desi nu comentam o procedura juridica nationala, le reamintim totusi autoritatilor romane ca toti oficialii Comisiei Europene se afla sub jurisdcitia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, iar autoritatile nationale nu au nicio jusdictie. Toti oficialii europeni sunt acoperiti de protocolul privind imunitatile si privilegiile, atasat Tratatului Uniunii Europene, agreat de toate statele membre, inclusiv de Romania.

In plus, va reamintesc ca ne-am exprimat o mare ingrijorare legata de statrea statului de drept din Romania, chiar in cursul zilei de ieri", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Sectia pentru anchetarea magistratilor a inregistrat o plangere penala adresata de site-ul Lumea Justitiei (luju.ro) in care sunt vizati nici mai mult nici mai putin decat Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pe Justitie Vera Jourova, Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, dar si Angela Cristea, sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

De asemenea, plangerea ii vizeaza si pe cei care au tehnoredactat ultimul raport MCV, cel din 13 noiembrie 2018. Toti acestia „vor trebui sa se prezinte (...) ca sa dea cu subsemnatul”, mai scriu cei de la luju.ro.

Potrivit sursei citate, ei sunt acuzati de grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals intelectual si comunicare de informatii false. Denuntul a fost formulat pe 30 ianuarie 2019.

Potrivit luju.ro, oficialii europeni pot fi anchetati de SIIJ deoarece in art. 10 alin. (1) din Cod penal scrie ca „Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, contra statului roman, contra unui cetatean roman ori a unei persoane juridice romane”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri