Frauda fiscala, o problema grava a economiei italiene, a atins nivelul de 115 miliarde de euro in cursul anului trecut, o treime din aceasta suma provenind din neplata taxelor legate in zona muncii la negru, conform calculelor cotidianului Il Sole 24 Ore de luni.

Frauda legata de impozitele pe venit reprezinta mai putin de o treime din aceasta suma, ceea ce inseamna intre 29 si 31 de miliarde de euro iar cea legata de impozitele aplicate companiilor (Ires si Irap) se ridica la aproximativ 15-17 miliarde de euro, a adaugat cotidianul italian. Fraudele legate de taxa pe valoarea adaugata reprezinta aproximativ 14-16 miliarde de euro, precizeaza Il Sole, dupa cum informeaza NewsIn.

Valoarea totala a fraudei fiscale este in crestere fata de anul 2005, an in care statul italian a fost privat de suma de 100 de miliarde ce ar fi putut fi obtinuta din taxe, precizeaza cotidianul italian. insa aceasta frauda ar fi fost chiar mai mare in lipsa masurilor adoptate de guvern pentru a lupta impotriva fraudei fiscale, acestea permitand colectarea unei sume suplimentare de cinci miliarde de euro, continua cotidianul economic.

Guvernul de centru-dreapta al lui Romano Prodi afirma ca doreste sa faca din lupta impotriva evaziunii fiscale una din prioritatile sale in cadrul legislaturii curente (2006-2011).

Pentru a calcula evaziunea fiscala, cotidianul italian a comparat datele legate de veniturile impozabile declarate cu impozitele platite, pentru a stabili o cota medie a impozitelor. Apoi a aplicat aceasta cota medie asupra economiei subterane din cadrul produsului intern brut italian pentru anul 2006, actualizandu-l cu ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (Istat), care a evaluat economia subterana la aproximativ 16,4-17.4 din PIB in 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun public global"
Setari Cookie-uri