Frauda fiscala, o problema grava a economiei italiene, a atins nivelul de 115 miliarde de euro in cursul anului trecut, o treime din aceasta suma provenind din neplata taxelor legate in zona muncii la negru, conform calculelor cotidianului Il Sole 24 Ore de luni.

Frauda legata de impozitele pe venit reprezinta mai putin de o treime din aceasta suma, ceea ce inseamna intre 29 si 31 de miliarde de euro iar cea legata de impozitele aplicate companiilor (Ires si Irap) se ridica la aproximativ 15-17 miliarde de euro, a adaugat cotidianul italian. Fraudele legate de taxa pe valoarea adaugata reprezinta aproximativ 14-16 miliarde de euro, precizeaza Il Sole, dupa cum informeaza NewsIn.

Valoarea totala a fraudei fiscale este in crestere fata de anul 2005, an in care statul italian a fost privat de suma de 100 de miliarde ce ar fi putut fi obtinuta din taxe, precizeaza cotidianul italian. insa aceasta frauda ar fi fost chiar mai mare in lipsa masurilor adoptate de guvern pentru a lupta impotriva fraudei fiscale, acestea permitand colectarea unei sume suplimentare de cinci miliarde de euro, continua cotidianul economic.

Guvernul de centru-dreapta al lui Romano Prodi afirma ca doreste sa faca din lupta impotriva evaziunii fiscale una din prioritatile sale in cadrul legislaturii curente (2006-2011).

Pentru a calcula evaziunea fiscala, cotidianul italian a comparat datele legate de veniturile impozabile declarate cu impozitele platite, pentru a stabili o cota medie a impozitelor. Apoi a aplicat aceasta cota medie asupra economiei subterane din cadrul produsului intern brut italian pentru anul 2006, actualizandu-l cu ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (Istat), care a evaluat economia subterana la aproximativ 16,4-17.4 din PIB in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri