Numarul tarilor in care situatia statului de drept s-a deteriorat este in crestere pentru al doilea an consecutiv in raportul World Justice Project (WJP) 2019 facut public joi la Washington. Si Romania a coborat doua pozitii in acest clasament, situandu-se pe locul 31 din 126 de state analizate, dupa tari precum Costa Rica, Uruguay sau Coreea de Sud.

Raportul "Rule of Law Index" realizat de organizatia independenta World Justice Project a luat in calcul mai multe aspecte, si anume constrangerile asupra puterilor guvernamentale, situatia coruptiei, transparenta guvernarii, drepturile fundamentale, ordinea si securitatea, aplicarea legilor, justitia civila si cea penala, coroborand date provenite din 120.000 de gospodarii si 3800 de studii ale expertilor.

La stabilirea miscarilor din actualul clasament nu au fost luate in calcul si pozitiile ocupate de cele 13 state evaluate in plus pentru actuala editie fata de cele 113 din editia precedenta a raportului, 2017-2018, precizeaza autorii, potrivit Agerpres.

Scorul obtinut de Romania o plaseaza pe locul 20 intre cele 24 de tari evaluate din Uniunea Europeana, Asociatia europeana a liberului schimb si regiunea Americii de Nord, precum si pe locul 2 din 38 de tari din categoria statelor cu venit mediu-superior, iar intre tendintele semnificative inregistrate pe perioada evaluarii se numara o deteriorare in ce priveste "constrangerile asupra puterilor guvernamentale" si "transparenta guvernarii".

De amintit ca in clasamentul precedent al WJP, publicat in februarie anul trecut, Romania urcase trei pozitii fata de evaluarea precedenta, din 2016, cand s-a clasat pe locul 32.

Citeste si:
Spiegel: Romania ar trebui cercetata disciplinar de Comisia Europeana
Spiegel: Romania ar trebui...

In fruntea clasamentului WJP din acest an privind statul de drept in lume, cu cel mai bun scor, se afla, din nou, statele nordice Danemarca, Norvegia si Finlanda, iar ultimele clasate sunt Republica Democratica Congo, Cambodgia si Venezuela.

Pe plan global, raportul releva ca numarul tarilor unde s-a inregistrat un declin al statului de drept este mai mare pentru al doilea an consecutiv decat al celor unde au avut loc imbunatatiri la acest capitol. Mai mult, a crescut numarul tarilor cu un punctaj semnificativ mai slab la factorul "constrangeri asupra puterilor guvernamentale" fata de editia precedenta - in declin in 61 de tari, stationare in 23 si imbunatatiri in 29 de tari -, ceea ce semnaleaza o crestere a autoritarismului, noteaza autorii.

"Aceasta degradare in ce priveste statul de drept in general si controlul asupra puterii executive in special este profund ingrijoratoare", a comentat Elizabeth Andersen, director executiv al WJP.

In plan regional, in zona Uniunii Europene, EFTA si Americii de Nord in fruntea clasamentului se afla tot Danemarca, urmata de Norvegia si Finlanda, iar cele trei state cu cel mai slab scor din aceasta zona sunt Croatia, Bulgaria si Ungaria (care ocupa locul 57 pe plan global, din totalul celor 126).

Citeste si:
Ungaria ameninta sa blocheze bugetul UE pentru 2021-2027. Afla motivul
Ungaria ameninta sa blocheze...

"Un stat de drept autentic sta la baza justitiei, sanselor si pacii in orice comunitate", a subliniat William H. Neukom, fondator si CEO al WJP. "Nicio tara nu a reusit o concretizare perfecta a statului de drept. Indexul WJP privind statul de drept doreste sa fie un prim pas in stabilirea de jaloane, promovarea reformelor, sustinerea de programe si aprofundarea aprecierii si intelegerii importantei fundamentale a statului de drept", a adaugat acesta.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente
Setari Cookie-uri