Autoritatile bosniace se asteapta la o "escaladare" a numarului de imigranti ilegali pe "ruta balcanica" in 2019, a declarat ministrul securitatii Dragan Mektic, care deplange lipsa unei "solutii europene" in acest sens, relateaza vineri France Presse.

Bosnia a fost crutata in timpul valului migratoriu din 2015-2016, dar s-a aflat pe o noua "ruta balcanica" la inceputul anului 2018, scrie Agerpres. Aceasta tara muntoasa, care are o frontiera lunga de aproximativ o mie de kilometri cu Croatia, tara membra a Uniunii Europene, a fost traversata de 25.000 de imigranti ilegali in 2018, dintre care 22.000 i-au parasit teritoriul, a precizat Dragan Mektic intr-un interviu pentru AFP.

Intrarile ilegale au continuat la inceputul anului 2019 (aproape 2.300 de persoane in ianuarie si februarie) si circa 3.500 de persoane sunt in prezent gazduite in opt centre de primire, mai ales in regiunea Bihac (nord-vest), frontaliera cu Croatia. Dar autoritatile se pregatesc pentru un val mai mare odata cu sosirea primaverii. "Ne asteptam la o escaladare a problemei imigrantilor, nu numai in Bosnia, ci si de-a lungul acestei rute", a declarat ministrul.

Potrivit lui Dragan Mektic, care a spus ca face referire la "informatii" de la "institutii oficiale, unele europene", aproximativ "70.000 de imigranti aflati in prezent in Grecia sunt in miscare", cu obiectivul de a ajunge in Europa de Vest. El a deplans incapacitatea Uniunii Europene de a ajunge la o "solutie europeana" pentru imigranti. "Nu este doar problema Bosniei, este o problema europeana (...). Vrem sa facem parte din solutia europeana, insa UE nu reuseste sa cada de acord asupra unei solutii. Doar a lasat aceste imigratii ilegale sa continue", a declarat el.

Bosnia nu poate, a adaugat Dragan Mektic, suporta "nici politic si nici economic" o crestere semnificativa a numarului de imigranti, daca UE decide sa inchida si mai mult granita dintre Croatia si Bosnia.

Citeste si:
Pokemon Go, cu riscul vietii: Vaneaza pokemoni pe terenurile minate
Pokemon Go, cu riscul vietii:...

Uniunea Europeana a alocat pana in prezent circa 9,2 milioane de euro pentru a ajuta Bosnia sa creeze centre de primire pentru imigranti ilegali a caror capacitate este acum de 4.500 de persoane, a precizat delegatia UE la Sarajevo.

Dupa o reuniune joi a unei celule guvernamentale de coordonare a imigratiei ilegale, Ministerul Securitatii si-a anuntat intentia de "a inchide complet" frontiera cu Serbia si Muntenegru, situata la est si care are o lungime de 600 de kilometri, desfasurand mai multi politisti.

Bosnia ar putea accepta de asemenea o propunere din partea Ungariei de a-i trimite un numar de politisti pentru a fi desfasurati la frontiera, potrivit aceleiasi surse. Aceasta propunere trebuie aprobata de guvern si de presedintie.

Citeste si:
Harta cu traseul imigranților ilegali care trece prin mijlocul...
Harta cu traseul imigranților...
Sursa foto: Fotosr52 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cehia redeschide granițele pentru deplasări, din 15 iunie
Setari Cookie-uri