Intreruperea livrarilor catre Polonia si Germania intervine in conditiile conflictului dintre Moscova si Minsk in legatura cu tranzitul petrolului rus pe teritoriul belarus. Minskul a anuntat miercuri impunerea unei taxe de 45 de dolari pentru fiecare tona de petrol care tranziteaza oleoductele sale, incepand din 1 ianuarie, provocand noi tensiuni cu Moscova, dupa negocierile incordate in legatura cu pretul gazului incheiate la sfarsitul lunii decembrie.
Rusia a acuzat luni Belarusul ca fura petrol rusesc destinat clientilor straini. "Din 6 ianuarie, partea belarusa a inceput, in mod unilateral si fara sa spuna nimanui, sa-si insuseasca ilegal petrol de la conducta Drujba, care asigura trecerea petrolului spre consumatorii din vestul Europei", a declarat Semen Vainstok, presedintele Transneft. Aproximativ 79.000 de tone de petrol au fost oprite de Belarus incepand de sambata, a adaugat acesta.
Autoritatile belaruse au anuntat luni dupa-amiaza ca au trimis, de urgenta, in Rusia, o delegatie condusa de viceministrul economiei, Vladimir Naidunov.
Guvernul polonez a acuzat, la randul sau, Rusia ca ar fi responsabila de sistarea livrarilor de petrol rus catre Polonia si Germania. "O serie de probleme au aparut si in Ucraina. Chestiunea vizeaza si frontiera dintre Rusia si Belarus, adica si partea rusa participa", a declarat viceministrul polonez al economiei, Piotr Naimiski. "Toate acestea inseamna ca Rusia retine, in prezent, o treime din exporturile sale de petrol, pentru a-si atinge obiectivele in Belarus", a afirmat acesta.
Oleoductul Drujba, care tranziteaza teritoriul polonez, furnizeaza 50 de milioane de tone de petrol anual, dintre care 18 milioane de tone destinate Poloniei, in timp ce 22 de milioane de tone se indreapta catre rafinariile germane Schwedt si Mider Spergau, potrivit purtatorului de cuvant al companiei petroliere poloneze PERN. Aproximativ 10 milioane de tone sunt destinate altor clienti care sunt aprovizionati printr-un terminal maritim de la Gdansk, din nordul Poloniei.
Ministerul polonez al Economiei a anuntat, in urma sistarii livrarilor, ca "rafinariile poloneze (grupurile Orlen si Lotos - n.red.) au rezerve suficiente" pentru a functiona. Rafinariile ar putea primi materie prima, in caz de nevoie, prin terminalul Gdansk, informeaza ministerul.
Federatia germana a industriei petroliere (MWV) a asigurat, la randul sau, ca aprovizionarea consumatorilor germani nu este amenintata, dar a anuntat ca examineaza solutii alternative pentru obtinerea petrolului, in special maritime, via portul Rostock. Aprovizionarea consumatorilor finali nu este amenintata, potrivit MWV, in masura in care rezerve mobilizabile de pe intreg teritoriul german trebuie sa asigure livrarile timp de mai multe luni.
Sistarea livrarilor de petrol rus catre Germania si Polonia nu prezinta "niciun risc de aprovizionare, pe termen scurt, pentru Uniunea Europeana", a asigurat luni Comisia Europeana. "Am contactat autoritatile ruse si belaruse si am cerut o explicatie urgenta si detaliata pentru motivele acestei intreruperi", a declarat un purtator de cuvant al comisarului pentru energie Andris Piebalgs, intr-o conferinta de presa.
Acesta a declarat ca nu exista un risc imediat pentru aprovizionarea cu petrol a Uniunii Europene, dar a adaugat ca Bruxelles-ul isi va lua masuri de precautie. "Nu exista motive de alarmare in acest moment, dar vom lua toate masurile necesare, pentru orice eventualitate", a declarat purtatorul de cuvant, Ferran Tarradellas Espuny. Ungaria a inregistrat, la randul sau, o scadere a presiunii petrolului rusesc livrat prin conducta Drujba si se pregateste pentru o intrerupere a alimentarii in noaptea de luni spre marti, a anuntat MOL, cea mai mare companie de gaze si petrol din tara.
"MOL a constat o scadere a presiunii in Ungaria, provenita de la conducta petroliera Baratsag (Drujba). Potrivit informatiilor nostre, Belarusul a suspendat livrarile catre Ucraina (tara de tranzit, intre Belarus si Ungaria). Daca transportul nu se restabileste intre Belarus si Ucraina, tranzitul va fi probabil suspendat si spre Ungaria", a anuntat MOL intr-un comunicat.
MOL are rezerve suficiente pentru 90 de zile, dar utilizarea acestora este sub autoritatea ministrului economiei, Janos Koka, a reamintit grupul.Acesta a anuntat deja ca a avut contacte cu celelalte tari afectate de intreruperea, luni dimineata, a livrarilor de petrol rusesc prin conducta Drujba de la frontiera polono-belarusa. Este vorba despre Germania, Polonia, Slovacia, Cehia si Ucraina.
Ungaria a inregistrat si la inceputul anului trecut o scadere a presiunii petrolului a carei origine era in Ucraina, din cauza unui dezacord asupra pretului petrolului dintre Moscova si Kiev.
Inchiderea conductei petroliere Drujba este indiferenta Romaniei din punct de vedere al livrarilor, afectand tara noastra doar in masura in care va duce la o crestere semnificativa a pretului titeiului, a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general in cadrul MEC, Alexandru Sandulescu. "Problemele cu oleoductul Drujba nu afecteaza Romania pentru ca noi nu suntem interconectati la aceasta conducta. Noi nu avem nicio conducta transfrontaliera, ci importam doar prin cisterne si vapoare", a spus Sandulescu. Potrivit acestuia, singura in masura sa ne afecteze este cresterea pretului petrolului la bursele internationale, cauzata de inchiderea conductei de petrol Drujba.
Conflictul nu a afectat insa semnificativ pretul petrolului, relateaza Reuters. Acesta a crescut cu un dolar dupa ce Rusia a sistat furnizarea de gaz catre Varsovia si Berlin, dupa care a scazut la aproximativ 55 de dolari din cauza cererii reduse de combustibil din SUA, cel mai mare consumator.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: