Compania canadiana Falcon Oil and Gas a descoperit un mare camp de gaze naturale in Ungaria, insa testele pentru productivitatea economica a zacamantului de gaze naturale vor dura mai multe luni, a declarat directorul Falcon, Marc A. Bruner.

Bruner a adaugat ca, daca testele pentru platforma Mako, situata la 200 de kilometri la sud de Budapesta, vor avea succes, productia de gaz a Ungariei ar putea creste, astfel incat, in patru ani, statul ar putea deveni independent din acest punct de vedere.

"Estimam ca volumul de gaz care poate fi extras din Ungaria este de 54 de mii de miliarde picioare cubice (1,5 mii de miliarde de metri cubi), pe baza unui studiu efectuat de catre grupul independent Scotia", a declarat Bruner, pentru Reuters, potrivit NewsIn. Bruner, care este si presedinte al Falcon Oil, a adaugat ca acestea sunt resurse potentiale si nu s-a dovedit ca pot alcatui rezerve, deoarece gazul este foarte greu si costisitor de produs.

Gazul se gaseste la o adancime foarte mare, o parte din acesta fiind la sase mii de metri de la suprafata, avand o presiune ridicata, situandu-se sub roci foarte fierbinti si sedimente. "Am gasit un volum mare de gaz, insa problema este daca putem sa il scoatem la suprafata?", a declarat Bruner, care a adaugat ca "noi credem ca vom reusi, dar vom sti acest lucru in 90 pana la 120 de zile".

Bruner a declarat ca estimarile sale se bazeaza pe un studiu al grupului din Dallas Scotia, care a anuntat, in septembrie, ca exista o sansa de 90% sau poate mai mare pentru recuperarea a 21.800 de miliarde de picioare cubice de gaz (peste 617 miliarde de metri cubi) si o sansa de minimum 50% de a aduce la suprafata 45.900 miliarde de picioare cubice (aproape 1.300 de miliarde de metri cubi).

Bruner a refuzat sa spuna cat gaz se va produce, dar a spus, in cel mai bun caz "Ungaria ar putea deveni un stat exportator de gaz in 60 de luni". Ungaria consuma aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz in fiecare an. Productia ar putea incepe inca din aceasta vara si Bruner a estimat ca firma va termina testarea tuturor sondelor importante pana la sfarsitul anului.

Ungaria nu a mai avut nicio descoperire importanta de gaz de cateva decenii si campul Mako, daca se dovedeste exploatabil, ar fi cel mai mare descoperit vreodata in acest stat. Autoritatea miniera ungara a anuntat, luni, ca a acceptat estimarile Falcon Oil, insa a refuzat sa comenteze cat gaz va fi recuperat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus
Setari Cookie-uri