Putini europeni spun ca problemele legate de enegie sunt esentiale si ca trebuie sa se mobilizeze in aceasta directie, reiese dintr-un sondaj publicat luni, cu toate ca executivul european a promis, pentru miercuri, propuneri \"ambitioase\" in acest domeniu.

Doar 14% dintre europenii intervievati considera ca problemele legate de energie (pret, probleme de intrerupere a aprovizionarii) fac parte din marile preocupari ale monentului, dovedeste sondajul publicat de Comisia Europeana. Acesta plaseaza chestiunile energetice, care alcatuiesc una dintre marile prioritati ale CE, pe locul 12 intre preocuparile cetatenilor europeni, cu mult dupa somaj (64%) sau criminalitate (36%).

Atunci cand europeni isi pun probleme in legatura cu energia se gandesc mai ales la pretul acesteia: 45% dintre cei intervievati ar dori ca oficialii sa garanteze ca preturile benzinei, gazului si electricitatii sunt cat mai moderate, informeaza NewsIn.

Dupa cresterea recenta a pretului petrolului si gazului si conflictul pentru gaz intre Rusia si Ucraina, de la sfarsitul lui 2005 si inceputul lui 2006, 76% dintre europeni considera ca e posibila o noua crestere de pret, in urmatorii trei ani si 47% considera probabila o noua intrerupere a livrarilor de gaz.

Europenii nu considera necesar, de exemplu, sa reduca substantial consumul de energie si singura masura luata, in mod regulat, de 48% dintre acestia, este sa limiteze consumul electric si de aer conditionat.

Pe de alta parte, sunt putini aceia care dupa un an, isi folosesc mai putin masina (21%), mai mult trasportul in comun (13%) sau care au redus viteza pentru a consuma mai putin (16%). Majoritatea europenilor solicita o puternica folosire a energiilor regenerabile, pe a caror importanta efectiva au tendinta sa o supraestimeze.

Potrivit rezultatelor sondajului, majoritatea europenilor, mai ales cei din Austria, Grecia, Cipru sau Danemarca, refuza energia nucleara. Sondajul a fost realizat cu participarea a aproape 25.000 de persoane interogate, in perioada mai-iunie 2006, in toate statele membre UE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: Turcia pregăteşte eliberarea a 45.000 de deţinuţi
Setari Cookie-uri