Azerbaijanul a anuntat luni ca a intrerupt exporturile de petrol catre Rusia din cauza unui dezacord cu monopolul rus de gaze naturale Gazprom, privind pretul gazului livrat catre Azerbaijan.

Compania petroliera din Azerbaijan, SOCAR, a intrerupt livrarile sale de petrol catre Rusia prin conducta Baku-Novossibirsk la data de 1 ianuarie, a declarat pentru AFP responsabilul pentru exporturi al companiei, Moukhtar Babadiev.

Conform responsabilului azer, Azerbaijanul va consacra acest petrol care ar fi fost vandut in mod normal Rusiei (o cantitate de aproximativ 4,2 milioane de tone in 2006) alimentarii centralelor electrice din statul azer, care nu mai sunt alimentate cu gaz rusesc, dupa esecul negocierilor intre Moscova si Baku.

"Am trecut de la un amestec de petrol si gaze naturale la a folosi numai petrol, deoarece centralele noastre trebuie sa functioneze cumva", a declarat responsabilul azer, potrivit NewsIn.

Azerbaijanul a refuzat sa accepte pretul impus de Gazprom pentru gazele naturale, de 235 de dolari pe mia de metri cubi incepand cu 1 ianuarie 2007, valoare cu mai mult de doua ori mai mare decat cea practicata in cursul anului trecut, de 110 de dolari pe mia de metri cubi.

In ciuda faptului ca Azerbaijanul dispune de imense zacaminte de gaze naturale in Marea Caspica, aceasta republica ex-sovietica este in continuare dependenta de importurile din Rusia, din cauza infrastructurii slab dezvoltate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus| Un nou record de decese în Spania: 849 în 24 de ore
Setari Cookie-uri