Sanctiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeana neaga dreptul Rusiei de a-si proteja frontierele, a declarat sambata Ministerul de Externe rus, care a subliniat ca Rusia nu a incalcat dreptul international in timpul incidentului din stramtoarea Kerci, transmite Reuters.

MAE rus a calificat drept ''ipocrite si cinice'' noile sanctiuni adoptate de UE si a precizat ca acestea nu vor ramane fara raspuns, scrie Agerpres. Uniunea Europeana a inclus vineri opt oficiali rusi pe lista sa cu sanctiuni pentru rolul lor in incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagra de la sfarsitul anului trecut si, totodata a prelungit pentru o jumatate de an sanctiunile individuale vizand oficiali rusi carora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (estul Ucrainei).

La sfarsitul lunii noiembrie, Garda de coasta rusa a deschis focul si a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) inainte de intrarea lor in stramtoarea Kerci, care face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov. Tensiunile au escaladat in regiune dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea in martie 2014.

Rusia revendica controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul si tarile occidentale acuza Moscova ca impiedica deliberat tranzitul navelor comerciale prin stramtoarea Kerci.

Printre persoanele sanctionate se numara doi inalti oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiteri de la comanda unei nave de patrulare si de pe o nava antisubmarin, precum si comandantul fortelor armate din regiune. Toti vor avea interdictie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor in spatiul comunitar vor fi inghetate.

Pana acum, Uniunea Europeana a instituit sanctiuni punctuale - care prevad inghetarea activelor si interdictie de calatorie in spatiul comunitar - pentru 179 de persoane si 44 de entitati pentru actiuni care submineaza integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei. In plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sanctiuni economice vizand sectoarele financiar, energetic si al apararii, impiedicand totodata accesul bancilor ruse la pietele UE si limitand anumite importuri dinspre UE. Aceste masuri includ, de asemenea, interdictii asupra comertului cu arme.

Sursa foto: Anton Watman / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri