Romania a fost invitata sa adere la Alianta Nord-Atlantica (NATO) in 2002 si a aderat, oficial, in 2004, anul acesta aniversand 15 ani, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Romania a fost invitata sa adere la Alianta Nord-Atlantica la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. In martie 2004, Romania a aderat in mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului roman la sediul NATO.

La 1 ianuarie 2007, Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene.

In perioada 2-4 aprilie 2008, Romania a gazduit Summit-ul NATO de la Bucuresti, unde au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, reprezentanti ai organizatiilor internationale si ai statelor contributoare la operatiunile NATO in Afganistan.

Romania gazduieste pe teritoriul sau structuri multinationale NATO – Unitatea NATO de Integrare a Fortelor/NFIU, Comandamentul multinational de divizie sud-est/HQ MND SE, Brigada multinationala cadru/MN BDE, sub Comandamentul Multinational al Brigazii/MN BDE HQ.

Participarea la misiuni NATO

Romania s-a alaturat misiunilor NATO, participand cu efective si mijloace militare la: Forta Internationala pentru Asistenta de Securitate (ISAF), misiunea NATO – KFOR, Operatia Unified Protector (OUP), Misiunea NATO de instruire a fortelor de securitate irakiene (NTM-I), operatia Active Fence, operatia NATO de combatere a terorismului Active Endeavour (OAE) si operatia de contracarare a pirateriei Ocean Shield (OOS) si Misiunea Resolute Support (RSM) din Afganistan. In prezent, tara noastra participa la eforturile operationale aliate din Afganistan si Kosovo.

Cheltuieli de aparare

In 2014, cu ocazia Summit-ului NATO din Tara Galilor a fost agreat The Wales Summit Pledge on Defence Investment, care vizeaza angajamentul statelor membre de a atinge obiectivul de 2% din Produsul Intern Brut alocat cheltuielilor pentru aparare in decursul a 10 ani (pana in 2024), cu diferentele specifice fiecarui grup de aliati. In plus, angajamentul indica alocarea a cel putin 20% din bugetul apararii pentru achizitia de echipamente majore si activitati de cercetare-dezvoltare, precum si imbunatatirea rezultatelor individuale privind nivelul de dislocabilitate si sustenabilitate a trupelor in teatrele de operatii.

In ianuarie 2015, partidele parlamentare din Romania au semnat un acord privind alocarea, incepand cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Ministerului Apararii Nationale si mentinerea acestui nivel pentru urmatorii 10 ani.

Sursa foto: By Pavlo Lys | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri