Premierul britanic Theresa May ii va trimite o scrisoare presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ce va contine solicitarea unei amanari a Brexitului,programat pentru data de 29 martie 2019, a anuntat marti purtatorul de cuvant al executivului de la Londra.
Echipa premierului May impreuna cu principalii ministri au discutat marti timp de 90 de minute. Discutiile au vizat inclusiv implicatiile deciziei presedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, care a estimat ca guvernul nu poate supune pentru a treia oara votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexitul respins deja de doua ori, cu exceptia cazului in care acest document va fi revizuit substantial.

Potrivit unei informatii difuzate de editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, premierul Theresa May ar urma sa le ceara liderilor europeni amanarea Brexitului pana la finalul lunii iunie, cu optiunea unei amanari prelungite pentru inca doi ani, scrie Agerpres.ro.

Conform unei surse citate de BBC, la reuniunea guvernului desfasurata marti oficialii britanici nu au ajuns la un consens, in timp ce o alta sursa a deplans faptul ca Theresa May evita din nou sa ia o decizie, desi ar prefera o amanare scurta pentru a incerca sa gaseasca o cale de a a obtine aprobarea acordului de retragere din UE.

Cina a dat peste cap planurile premierului britanic?

Planul Theresei May era sa supuna saptamana aceasta inca o data votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul, respins de doua ori in special din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeza, care poate mentine pe termen nedefinit Regatul Unit in uniunea vamala europeana. Abia apoi, daca acordul ar fi fost totusi aprobat, Theresa May dorea sa ceara UE o amanare a Brexitului pana pe 30 iunie, pentru a se putea adopta legislatia necesara, iar daca si a treia oara acordul ar fi fost respins in Camera Comunelor sefa guvernului intentiona sa le solicite liderilor europeni o amanare a Brexitului pentru mai mult timp. Insa decizia lui John Bercow a dat peste cap acest plan.

Liderii europeni trebuie sa se pronunte asupra oricarei amanari la summitul din 21-22 martie, in conditiile in care data Brexitului este stabilita in prezent pentru 29 martie. Potrivit ministrului belgian de externe, Didier Reynders, liderii europeni ar putea sa se abtina deocamdata sa ia o decizie privind amanarea Brexitului, asteptand sa vada ce decizii se iau la Londra.

La randul sau, un oficial al presedintiei franceze a estimat ca in lipsa unui nou vot in parlamentul britanic si in lipsa unor propuneri alternative, ne vom indrepta catre un ''no-deal'', respectiv iesirea Regatului Unit din UE fara un acord.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri