Grupul a ING a ajuns la o intelegere in legatura cu cumpararea companiei specializate in administrarea de active ale fondurilor de pensii AZL, contra sumei de 65 milioane euro, prin semnarea unei scrisori de intentie privind achizitia.

Achizitia AZL, companie olandeza independenta specializata in administrarea activelor fondurilor de pensii, va insemna dezvoltarea activitatilor de administrare a fondurilor de pensii ale ING, prin servicii de consultanta manageriala si actuariala si de administrare de investitii.

AZL administreaza active in valoare de circa opt miliarde de euro, 58 de fonduri de pensii, precum si alte structuri comerciale care furnizeaza servicii de pensie pentru un numar de 455.000 de clienti, compania dispunand de 350 de angajati.

Dupa finalizarea achizitiei, ING intentioneaza sa creeze o sinergie intre activitatile actuale ale grupului in domeniul administrarii fondurilor de pensii, grupate in divizia ING Pension Services, si cele ale AZL, sub numele de marca ale acesteia din urma.

Potrivit ING, tranzactia nu va afecta solvabilitatea si gradul de capitalizare al grupului si se asteapta ca institutiile de supraveghere financiara din Olanda sa isi dea avizul asupra preluarii cel mai tarziu in al doilea trimestru al anului 2007.

ING Asigurari de Viata, divizia de asigurari a subsidiarei grupului ING din Romania, si-a anuntat, anul trecut, intentia de a intra pe piata fondurilor de pensii private din Romania, dupa definitivarea legislatiei in domeniu.

Directorul ING Asigurari de Viata, Bram Boon, declara recent potrivti NewsIn ca este surprins de faptul ca legislatia necesara reformei pensiilor nu s-a fnalizat pana acum. "S-au pierdut multi bani si mult timp. Consider ca este nevoie de pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, pentru ca oamenii, in Romania, nu au inca cultura economisirii si asteapta, in continuare, sa fie sustinuti de stat sau de rudele lor la batranete. Pilonul II de pensii ii va obliga sa economiseasca", a spus, atunci, Bram Boon.

La scurt timp dupa aceasta declaratie, deputatii au adoptat proiectul de modificare a legii privind fondurile de pensii administrate privat, dupa ce acesta trecuse in noiembrie de Senat. Potrivit textului votat, persoanele pana in 35 de ani, care sunt asigurate potrivit legii privind sistemul public de pensii si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat, in timp ce, pentru persoanele intre 35-45 de ani, aceasta varianta este optionala. Un administrator poate gestiona pe teritoriul tarii un singur fond de pensii, iar capitalul social minim necesar pentru functionarea unui fond de pensii este echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR la data constituirii al sumei de patru milioane de euro.

Potrivit unor estimari ale pietei, activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative ar putea atinge, dupa 10 ani de functionare, valoarea totala de 45,5 miliarde lei. Pentru pilonul III de pensii, pensiile private facultative, se estimeaza ca, dupa 10 ani de activitate, activele totale ale fondurilor de pensii ar putea atinge valoarea de 11,5 miliarde lei, cu 1,2 milioane de participanti la sistem, iar la pilonul II, pensiile obligatorii administrate privat, activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri