Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a reiterat mesajul ca cetatenii romani pot circula si dupa Brexit pe baza cartii de identitate spre sau dinspre Regatul Unit, in cadrul unei sesiuni de informare cu privire la drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit, desfasurata joi la Consiliul Local Harrow - Londra.

"Sunt foarte multi care ne intreaba daca mai pot merge acasa de Paste fara pasaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Sectia Consulara primim zilnic 300-350 de cereri de pasapoarte, ceea ce creeaza o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt altii care spun: 'nu mai plecati acasa de Paste pentru ca nu va veti mai putea intoarce'. Toate aceste lucruri se disemineaza in comunitate, creeaza probleme atat Ambasadei, cat si Consulatului. Oamenii trebuie sa inteleaga ca resursele noastre sunt limitate. Va cer rabdare si intelegere cu noi, dupa cum va pot promite ca vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv sa mutam Sectia Consulara de la Londra intr-un sediu nou, astfel incat sa raspundem cat mai repede si operativ nevoilor romanilor", a afirmat ambasadorul Dan Mihalache, citat intr-un comunicat de presa difuzat vineri Ambasada, scrie Agerpres.

In interventia sa, diplomatul a facut apel la romanii din Marea Britanie sa fie pregatiti pentru Brexit, dar "sa trateze cu calm si intelegere" situatia si i-a asigurat ca Ambasada Romaniei si autoritatile britanice vor urmari cu atentie ca drepturile lor sa fie aparate.

"Trebuie sa ne gandim ce acte avem nevoie si ce trebuie pentru a obtine settled status, dar fara sa intram in panica. Nimeni nu va va da afara din aceasta tara. Si, daca vor exista anumite rabufniri de oameni mai suparati, care cred foarte tare in teoria Brexit-ului, care va vor spune la magazin ca nu aveti ce cauta pe aici, va sfatuiesc sa aduceti la cunostinta Ambasadei si a autoritatilor locale, cu care avem o excelenta cooperare", a indemnat ambasadorul.

Sesiunea de informare a fost organizata de Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene la Londra Alaturi de ambasadorul Dan Mihalache au mai participat seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, Valentin Muntean, si directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin. De asemenea, din partea Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a sustinut o prezentare detaliata a drepturilor cetatenilor UE care doresc sa isi continue sederea in Marea Britaniei, si a procedurii de inregistrare pentru obtinerea noului tip de rezidenta presupus de procedura EU Settlement Scheme anuntata de autoritatile britanice.

Citeste si:
Sute de romani, blocati pe o insula cu incendii din Grecia
Sute de romani, blocati pe o...

Dupa prezentarea sustinuta de reprezentantul Comisiei Europene, cetatenii romani prezenti la eveniment si cei care au urmarit sesiunea online au avut ocazia sa obtina clarificari suplimentare in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook cu sprijinul asociatiei My Romania Community.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit:Marea Britanie vrea sa blocheze libera circulatie a cetatenilor