Fortele Democratice Siriene (SDF), alianta militara condusa de kurzi, a anuntat sambata infrangerea califatului autoproclamat al gruparii Stat Islamic (SI) in Siria, dupa cucerirea ultimului teritoriu detinut de jihadisti in aceasta tara, transmit agentiile internationale de presa.

Purtatorul de cuvant al SDF, Mustafa Bali, a anuntat pe contul sau de Twitter "eliminarea totala a califatului autoproclamat" de Stat Islamic pe 29 iunie 2014 in orasul irakian Mosul, scrie Agerpres.

"Fortele Democratice Siriene declara eliminarea totala a autoproclamatului califat si o infrangere teritoriala de 100% a Statului Islamic. In aceasta zi unica, comemoram mii de martiri ale caror eforturi au facut posibila aceasta victorie", a declarat purtatorul de cuvant citat de EFE.

Dupa luni de lupte, SDF a reusit vineri noaptea sa preia controlul asupra ultimelor pozitii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de granita cu Irakul. Lupta a fost acerba impotriva ultimelor pozitii ale SI, a declarat purtatorul de cuvant.

Pierderea totala a localitatii Baghouz semnaleaza sfarsitul ocupatiei teritoriale a SI in Siria, dupa ce gruparea a fost infranta si in Irakul vecin in 2017, scrie AFP.

SDF, grup militar condus de kurzi si alcatuit din arabi, sustinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din nord-estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a "califatului", care a fost cucerita in octombrie 2017 dupa patru luni de lupte.

Ultimul asalt al SDF asupra ultimului bastion al SI, la Baghouz, lansat la inceputul lunii februarie, este ultima faza a unei operatiuni lansate in septembrie 2018 pentru a elimina gruparea din ultimele zone aflate sub controlul sau din Siria. De atunci, operatiunile au fost incetinite, mai ales in ultima luna, din cauza prezentei a mii de civili in Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuati inainte de asaltul final.

De la reluarea campaniei militare a fortelor antijihadiste in septembrie trecut, peste 750 de combatanti SDF au murit in lupte si un numar aproape dublu de jihadisti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Bombardamentele au continuat pana tarziu in noapte inainte de proclamarea victoriei de catre SDF. Vineri seara, Casa Alba a anuntat prompt eliminarea califatului teritorial al SI in Siria, dar SDF a subliniat apoi ca luptele continua.

Cu cateva ore inainte de infrangerea sa, intr-o inregistrare video difuzata pe conturile sale de pe retelele sociale, SI a respins declaratiile despre sfarsitul iminent al "califatului" si a chemat sustinatorii sai sa lanseze atacuri asupra "dusmanilor" din Occident.

In pofida infrangerii la Baghouz, SI continua sa aiba o prezenta "reziduala" in regiuni vaste din Irak si in zonele desertice din Siria, potrivit unei harti prezentate public in aceasta saptamana de presedintele american, Donald Trump, elaborata de o agentie de informatii a SUA, scrie EFE.

Stat Islamic a proclamat in iunie 2014 un "califat" pe suprafete intinse cucerite in Siria si Irak, un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie. In ultimii doi ani, acest teritoriu s-a redus odata cu multiplicarea atacurilor asupra organizatiei jihadiste care a impus o domnie a terorii si este responsabila de atrocitati si atacuri ucigase, inclusiv in Europa.

In pofida infrangerilor, SI pare sa fi inceput deja sa se transforme intr-o organizatie clandestina si inca reuseste sa comita atacuri sangeroase, scrie AFP.

Lupta impotriva SI a fost principalul front al razboiului din Siria, care a facut mai mult de 370.000 de victime din martie 2011. Regimul sirian al presedintelui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia si Iran, a recucerit aproape doua treimi din teritoriul tarii.

Razboiul din Siria, declansat de suprimarea demonstratiilor pro-democratice, a devenit mai complex pe parcursul anilor, cu implicarea unor puteri straine si grupari jihadiste.

Sursa foto: Prazis Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri