Premierul Viorica Dancila a anuntat ca ambasada Romaniei din Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Dupa cum stim presedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil si curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu si poporul roman. Mutarea ambasadei americane este emblematica si demonstreaza legatura puternica a valorilor dintre poporul american si el israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel international un proces de reflectie. Guvernul Romaniei a initiat un proces de evaluare a oportunitatii mutarii Ambasadei Romaniei la Ierusalim. De aceea sunt incantata sa anunt astazi, in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei, si Guvernul pe care il conduc vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat ea, duminica, in cadrul Conferintei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc in Statele Unite ale Americii.

Viorica Dancila a mentionat ca Israel si Statele Unite sunt "partenerii strategici speciali ai Romaniei si marii prieteni ai poporului roman". Ea a reamintit ca anul trecut, Romania a sarbatorit 70 de ani de relatii diplomatice neintrerupte cu Israel. Totodata, a subliniat ca Romania isi manifesta "deschiderea pentru continuarea dialogului pacii" dintre israelieni si palestinieni, scrie Agerpres.

"In anii '60 si '70, atunci cand alte tari si-au intrerupt relatia cu Israelul, noi am consolidat-o. Am facut un lucru corect, am facut ceea ce trebuia facut. Fiindca prietenia are valoare atunci cand e nevoie de ea. Am ramas o voce importanta in timpul procesului de pace, in special cel de la Camp David, care a adus pacea dintre Israel si Egipt. Romania isi manifesta deschiderea pentru continuarea dialogului pacii dintre israelieni si palestinieni", a spus ea.

Viorica Dancila a mai declarat ca urmeaza sa aiba loc o sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Israelului. Ea a precizat de asemenea ca este hotarata sa contribuie la o relatie "cat mai stransa a Israelului cu intreaga Uniune Europeana", in contextul in care Romania detine Presedintia Consiliului UE.

Mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a starnit controverse inca de anul trecut. Anuntata initial de Liviu Dragnea, planul nu a mai fost pus in aplicare deoarece presedintele Klaus Iohannis s-a impotrivit.

Initial, anuntul a fost facut de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus intr-o emisiune TV ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie Ziare.com.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate parea un lucru putin important. Are valoare simbolica uriasa acest gest al nostru, in primul rand o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenita in lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relatii speciale de foarte multi ani, un stat in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana. Suntem practic a doua tara care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate si cred ca va aduce niste beneficii pe termen si scurt, si mediu si lung pentru Romania. Trebuie sa folosim aceasta sansa uriasa", a declarat Liviu Dragnea.

La acel moment, presedintele Klaus Iohannis a incercat sa discute la telefon cu premierul Viorica Dancila, despre anuntul privind mutarea ambasadei Romaniei din Israel la Ierusalim, insa aceasta nu a raspuns la telefon.

"Da, initial nu am raspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am vazut apelul, apoi am sunat si am discutat cu dumnealui. A fost o discutie privata cu domnul presedinte, pot sa confirm ca a avut loc aceasta discutie", a declarat premierul Viorica Dancila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri