Niciuna din cele opt propuneri vizand deblocarea procesului Brexit nu a obtinut majoritatea in Parlamentul de la Londra, in incercarea alesilor britanici de a depasi impasul in care se afla acordul negociat de premier, respins pana acum de doua ori de catre Camera Comunelor, informeaza agentiile de presa internationale.

Faptul ca niciuna din optiunile privind Brexitul nu a obtinut suficiente voturi din partea parlamentarilor demonstreaza ca acordul premierei Theresa May este cea mai buna optiune, a declarat ministrul pentru Brexit Stephen Barclay, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Parlamentarii din Camera Comunelor au preluat controlul asupra agendei parlamentare in aceasta saptamana pentru a convoca sesiunea de voturi din seara zilei de miercuri, prerogativa ce revine, in mod obisnuit, executivului, noteaza EFE.

Rezultatul voturilor de miercuri din Camera Comunelor, conform Reuters:

I. Un instrument cu putere de lege pentru a schimba data Brexitului din Actul de Retragere din Uniunea Europeana de pe 29 martie ora 23:00 GMT, pe 22 mai ora 22:00 GMT sau, daca nu se poate la aceasta data, pe 12 aprilie ora 22:00 GMT, a fost aprobat cu 441 de voturi pentru si 105 voturi impotriva.

II. Voturi indicative privind cele opt variante de motiuni propuse:

1. Motiunea ca Marea Britanie sa paraseasca UE fara acord pe 12 aprilie, propusa de John Baron, a fost respinsa cu 160 de voturi pentru si 400 de voturi impotriva.

2. Motiunea vizand un acord consolidat, pe modelul relatiei Norvegiei cu UE, care ar include apartenenta la piata unica europeana, precum si un aranjament vamal, propusa de Nick Boles, a fost respinsa cu 188 de voturi pentru si 283 impotriva.

3. Motiunea vizand ramanerea Regatului Unit ca membru al Spatiului Economic European (SEE) si o noua candidatura pentru a se alatura Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), propusa de George Eustice, a fost respinsa cu 65 de voturi pentru si 377 de voturi impotriva.

4. Motiunea vizand un acord care sa includa, drept conditie minima, angajamentul de a negocia o uniune vamala larga, permanenta si cuprinzatoare cu UE, propusa de Kenneth Clarke, a fost respinsa cu 264 de voturi pentru si 272 impotriva.

5. Planul liderului Partidului laburist Jeremy Corbyn in favoarea unei relatii economice stranse cu UE, care sa includa o uniune vamala cuprinzatoare si o aliniere apropiata la Piata Unica, a fost respinsa cu 237 de voturi pentru si 307 impotriva.

6. Revocarea articolului 50, in cazul in care parlamentul nu aproba o retragere fara acord, motiune propusa de Joanna Cherry, a fost respinsa cu 184 de voturi pentru si 293 de voturi impotriva.

7. Un referendum de confirmare care sa aprobe acordul privind Brexitul inaintea ratificarii sale de catre parlament, motiune propusa de Margaret Beckett, a fost respinsa cu 268 de voturi pentru si 295 impotriva.

8. Regimuri preferentiale contingente, un proces de gestionare a situatiei in cazul in care nu se ajunge la un acord de retragere cu UE, motiune sustinuta de Marcus Fysh, a fost respinsa cu 139 de voturi pentru si 422 impotriva.

Brexit: Theresa May va demisiona inainte de urmatoarea etapa de negocieri

Premierul britanic Theresa May a anuntat, miercuri, in fata deputatilor din formatiunea sa, Partidul Conservator, ca va demisiona inainte de urmatoarea etapa de negocieri cu privire la Brexit, releva un comunicat al biroului sau de presa, citat de AFP. Acest lucru se va intampla insa daca acordul sau de ''divort'' incheiat cu Uniunea Europeana va fi aprobat, au explicat deputati conservatori, scrie Agerpres.

"Se doreste o noua abordare, un nou leadership" pentru urmatoarea faza a negocierilor de Brexit, care urmeaza sa stabileasca viitoarea relatie dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, le-a spus May deputatilor, potrivit comunicatului citat. "Nu voi reprezenta un obstacol", a mentionat ea.

Theresa May "a spus ca nu va ramane in functie in urmatoarea etapa a negocierilor de Brexit, cu alte cuvinte odata ce va fi aprobat acordul de retragere, va face loc altcuiva", a explicat deputatul James Cartlidge, dupa intalnirea premierului cu deputatii conservatori.

Ea nu a anuntat totusi in cadrul acestei reuniuni o data anume privind viitoarea sa retragere din functie.

Peste jumatate dintre britanici considera ca Theresa May nu este potrivita sa mai fie premier

Britanicii considera, in proportie de 57%, ca Theresa May nu are abilitatea necesara pentru a fi premierul Regatului Unit, desi continua sa se pozitioneze inaintea adversarilor sai politici in privinta adecvarii la aceasta functie, potrivit unui studiu publicat miercuri de compania de cercetare de piata Ipsos MORI, informeaza EFE, citat de Agerpres.

In sondajul efectuat in perioada 15 - 19 martie, pe un esantion ce a depasit o mie de persoane, May se situeaza pe cea mai joasa pozitie de pana acum in preferintele publicului, intr-un moment ce coincide cu anuntul demisiei sale in cazul in care membrii Partidului Conservator vor sprijini in parlament acordul privind Brexitul.

Cu toate acestea, respondentii o situeaza pe Theresa May inaintea liderului Partidului Laburist Jeremy Corbyn, despre care 67% din persoanele chestionate considera ca nu detine calitatile necesare pentru a conduce Regatul Unit.

De asemenea, May este favorita si in comparatie cu colegii sai de partid si potentiali succesori, precum ministrul de interne Sajid Javid, cel al afacerilor externe Jeremy Hunt sau detinatorul portofoliului muncii si pensiilor Amber Rudd.

Fostul ministrul de externe Boris Johnson se situeaza chiar mai jos in preferintele britanicilor, care il resping in proportie de 64%.

Despre ministrul mediului Michael Gove, 59% dintre cei intervievati considera ca nu este pregatit sa-si asume aceasta responsabilitate, iar despre fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, aceeasi parere negativa este impartasita de 49%.

In randul simpatizantilor Partidului Conservator intervievati, 60% au apreciat ca Theresa May detine calificarea corespunzatoare pentru a fi un bun prim-ministru.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri