Un tribunal al Organizatiei Mondiale de Comert (OMC) a dat, marti, castig de cauza Japoniei in legatura cu o plangere impotriva masurilor antidumping americane, schimband o sentinta mai veche, care era favorabila Washingtonului, informeaza NewsIn.

Corpul de Apel al OMC a decis, in acest caz, in care s-a aplicat o metoda de calcul pentru a stabili daca a fost vorba despre dumping, ca Statele Unite au incalcat regulile internationale de comert. OMC le permite statelor sa impuna taxe vamale asupra bunurilor importate daca pot demonstra ca acestea sunt vandute pe pietele respective la un nivel sub cel al costurilor de productie din statele exportatoare. Aceasta practica este cunoscuta drept dumping.

Prin metoda numita "neutralizare", al carui scop este sa se determine daca a fost vorba despre dumping si care a fost considerata ilegala de catre OMC si in alte cazuri, exemplele de preturi de pe pietele de export, care sunt peste preturile de pe piata interna sunt ignorate atunci cand se fac calculele de dumping.

Corpul de Apel, a carui decizie este finala, a anuntat, printr-o sentinta publicata, ca a inversat deciziile consiliului OMC, in mare parte favorabile Washingtonului, din septembrie anul trecut.

Verdictul a fost trimis Corpului de Solutionare a Disputelor al OMC, cu recomandarea ca Statele Unite sa fie atentionate sa "isi aduca masurile in conformitate cu obligatiile".